Per Helge

Boligkjøpere vil ha røykfrie leiligheter

Eiendomsmeglere melder at folk ikke vil kjøpe leiligheter på grunn av røyklukt. Også biler kan være vanskelig å selge hvis eieren har brukt askebegeret flittig.

 

Det er særlig yngre kjøpere som leter etter røykfrie leiligheter, sier Thomas Amundsen, daglig leder i Aktiv Eiendomsmegler Oslo Vest til Vårt Land.
Han kan fortelle om visninger hvor flere har snudd i døra på grunn av røyklukt.
Tall fra Helsedirektoratet bekrefter trenden. I 1993 sa bare 17 prosent seg helt eller delvis enig i at de ikke vil ha røyklukt hjemme. I 2006 svarte 75 prosent det samme.

- Denne markante holdningsendringen henger nok sammen med utviklingen i holdning til røyking generelt, og det går på at man blir mer og mer klar over de negative helseeffektene av passiv røyking, sier leder Tore Sanner i organisasjonen Tobakksfritt. Han er forsker ved Institutt for kreftforskning.
Rådgiver Kristin Byrkje i Kreftforeningen trekker fram røykeloven og viser til hvordan den har virket inn på røyking innendørs på serveringssteder.
- Det er mindre sosialt akseptert å røyke inne. Med røykeloven blir folk vant til å ikke kunne røyke innendørs, og det kan nok overføres til hjemmene, sier hun.
Verken Sanner eller Byrkje mener det er helsefarlig å bo i en leilighet det tidligere har vært røyket i.

Men lukten sitter igjen i lang tid, sier Sanner.
Biler kan i likhet med leiligheter være vanskelig å selge hvis eieren har vært storrøyker. Det bekrefter bruktbilselger Stein Sunde på Motorforum Oslo.