Forbedret strømnett først i 2012

Strømkundene i Midt-Norge kan ikke regne med bedre forsyninger fra Sør-Norge før tidligst om fire år. Det betyr ikke nødvendigvis at den store prisforskjellen i år vil fortsette i årene fremover.

 

FAKTA om arbeidet for å gi Norge et bedre strømnett:

* Statnett har en rekke prosjekter som skal gi Norge et bedre strømnett. Dette er de viktigste:
* Skåreheia-Holen er under bygging
* Nea-Järpstrømmen er under bygging
* Sima-Samnanger har fått konsesjon, men klage er levert NVE
* Ørskog-Fardal er under konsesjonsbehandling.
* Balsfjord-Hammerfest er forhåndsanmeldt
* Namsos-Roan er under konsesjonsbehandling.
* Roan-Trollheim er forhåndsanmeldt
* Ny kabel Norge-Danmark skal det søkes konsesjon for.


(©NTB)

- Prisforskjellene har ikke tidligere vært så store at det har forsvart en utbygging av nettet. Enkelte ganger har prisene vært lavest i Sør-Norge, andre ganger i Midt- og Nord-Norge, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Irene Meldal, til NTB.
Hun forsikrer at kapasiteten i nettet mellom Sør-Norge og Midt-Norge vil bli betydelig forbedret når ledningen mellom Fardal i Sogn og Ørskog på Sunnmøre står ferdig. Etter planen vil det skje først i 2012 eller 2013, sier Meldal.
Hun sier denne ledningen i tillegg vil bedre forsyningssikkerheten i Midt-Norge og Sogn og Fjordane og gi rom for den planlagte utbyggingen av vindkraftverk.

Konsesjon nødvendig
Meldal sier Statnett ikke kan starte bygging av nye ledninger før det foreligger et rettskraftig konsesjonsvedtak. Dersom saksbehandlingen tar svært lang tid, vil det nødvendigvis påvirke mulig byggestart og dermed også tidspunktet for når ledningen kan settes i drift.

I fjor ble det gjennomført en kampanje i regi av Den Norske Turistforening mot «monstermastene» som Statnett ble anklaget for å bygge. Meldal vil ikke kommentere protestene som fortsatt er ganske høyrøstede.
Hun bekrefter imidlertid at konsekvensene av en forsinkelse er at samfunnet ikke får nytte av ledningen så tidlig som planlagt.

- Samfunnsnytten vi da snakker om er sikrere strømforsyning, lavere energitap i ledningsnettet og utjevning av kraftprisene mellom regionene, sier Meldal.

Prinsippene for utbygging
Både husholdninger og bedrifter i Midt-Norge har i år gitt uttrykk for stor irritasjon over å måtte betale mer enn det dobbelte av hva prisen er i Sør-Norge. Nylig viste Dagsrevyen et innslag om et bakeri som la ned virksomheten på grunn av høye strømpriser.
Meldal sier hun forstår reaksjonen, men sier utbyggingen av mer kapasitet mellom Sør- og Midt-Norge inntil i dag har vært forbundet med større ulemper enn nytte.

- Statnett investerer etter samfunnsøkonomiske prinsipper. Det betyr at nytten for samfunnet skal overstige kostnadene ved å bygge og drive ledningen, sier kommunikasjonssjefen.
Også konsesjonsmyndigheten gjør en totalvurdering om en ledning er mer til nytte enn ulempe for samfunnet.

Samfunn i endring
- Ledningsnettet i Norge er bygget ut i samsvar med det behovet landet har hatt. Tradisjonelt har det i Norge vært mange kraftverk spredt rundt omkring i landet med de store industriforbrukerne like i nærheten. Mye av strømmen har derfor blitt fraktet over ganske små områder, sier Meldal.
Hun tilføyer at vi nå ser at forbruks- og produksjonsforhold for strøm endrer seg.
- Dermed endrer også behovet for kraftoverføring seg, og dette gjenspeiler seg i våre byggeplaner, fastslår Meldal.