Nedgang i all byggeaktivitet

Også påbegynt bruksareal til andre bygg enn boliger gikk ned i mai, og trenden viser nå en utflating for denne byggeaktiviteten. Boligbyggingen faller fortsatt kraftig, melder SSB.

Månedstallene for mai i år viser nedgang i påbegynt bruksareal både for boliger, næringsbygg og fritidsboliger, boliggarasjer og andre private bygg sammenlignet med mai i fjor. Boligbyggingen faller mest, med 21,6 prosent nedgang. Samlet er nedgangen i igangsatt bruksareal på 16,6 prosent.

Trenden for påbegynt bruksareal til andre bygg enn boliger viser nå en utflating. Trenden for boligbygging viser fortsatt en klar nedgang i antallet boliger som er påbegynt bygd.

Hittil i år er det totalt påbegynt bygging av 3,6 millioner kvadratmeter bruksareal, en nedgang på 6,3 prosent sammenlignet med 2007. 22,4 prosent nedgang i påbegynt bruksareal til boliger bidrar sterkt til dette.

Fortsatt høy aktivitet i næringsbyggsektoren
Nedgangen i mai var minst for næringsbyggsektoren, med 6,7 prosent mindre påbegynt areal enn i mai året før. I perioden fra januar til mai i år er det igangsatt 10,7 prosent mer bruksareal til næringsbygg og bygninger til offentlig sektor enn på samme tid i fjor.

Nær 4 000 færre boliger
I årets fem første måneder er det påbegynt bygging av 9 828 boliger. Dette er 3 945 færre enn i samme periode i fjor, en nedgang på 28,6 prosent. I Oslo er det hittil i år igangsatt 686 boliger, mot 1 566 på samme tid i fjor.