USA-baser i Irak ødelagt av elektrikerslurv

Al-Qaida er ikke den eneste trusselen mot USAs soldater i Irak. De settes også i fare av slurvete elektrisk arbeid på USAs baser, viser interne Pentagon-papirer.

 

Pentagon har kjent til problemene, men gjorde lite med dem før en elitesoldat i januar ble drept av elektrisk støt i dusjen, skriver New York Times, som har fått tilgang til dokumentene.

Drept av støt
Siden invasjonen i 2003 er mist 13 soldater drept av elektriske støt. Mange flere er skadet, noen alvorlig, av elektriske støt. Ved et bygningskompleks i Bagdad klaget soldatene over å være utsatt for nesten daglige elektriske støt.
I tillegg skal elektriske feil ha vært årsak til hele 283 branner ved amerikanske militære anlegg i Irak bare i løpet av en seksmånedersperiode, og hæren karakteriserer elektriske problemer som den viktigste sikkerhetsrisikoen for soldatene i Irak, utenom kamphandlinger.

Kontraktører
Problemene har reist kritiske spørsmål ved bruken av private kontraktører til bygging og vedlikehold av basene. Pentagon har startet etterforskning og har beordret inspeksjon av alle bygninger som vedlikeholdes av Houston-firmaet KBR.

KBR har ansvaret for basistjenester til amerikanske soldater i Irak, inkludert boliger, og er tidligere blitt kritisert for overprising, dårlig drikkevann og andre feil. Men en talskvinne for KBR sier at det ikke er påvist sammenheng mellom deres arbeid og de elektriske problemene.

Tjenestemenn sier at USAs myndigheter satte ut så mye arbeid til private kontraktører at deres kapasitet ble sprengt, og enkelte oppgaver ble satt ut til underkontraktører som leide inn ufaglærte irakere for noen få dollar dagen, skriver New York Times.