Ledelsesstøtte ved store skogbranner

Det er cirka 340 brannvesen i Norge, men ikke alle har erfaring i å håndtere store skogbranner. DSB innfører derfor i samarbeid med brannvesenet fra 14. juli og fram til og med 15. august 2008, en særskilt ordning med ledelsesstøtte til brannvesenet ved store skogbranner.

 

DSB dekker kostnadene.

Dersom brannvesenet rekvirerer skogbrannhelikopter i denne perioden, vil bistanden i tillegg til helikopter, omfatte ledelsesstøtte fra ledende brannvesenpersonell fra noen brannvesen i Telemark, Buskerud og Hedmark. Samtlige brannbefal som deltar i ordningen er gjennom de regionale prosjekter opplært og trenet for å håndtere store skogbranner.
- Ordningen gjennomføres som et tiltak på kort sikt for å sikre at kommunenes håndtering av store skogbranner styrkes, i påvente av at Enhetlig innsatsledelsessystem (EIS) er utviklet og implementert i brannvesenet og Sivilforsvaret, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i DSB.

Ordningen rokker ikke ved ansvaret for ledelse av brannbekjempelsen, dette ansvaret tilligger den brannsjefen som håndterer hendelsen.

- I kommuner hvor det er fare for betydelig skade ved brann i skog og utmark, er det regelverkskrav til å organisere særskilte reservestyrker for innsats ved slike branner. Styrkene skal øve minst en gang per år. Ansvaret for å vurdere behovet for og etablere slike styrker tilligger kommunene, sier Madsen.

I år vil det bli igangsatt en særskilt tilsynskampanje rettet mot kommuner med store skogsarealer.
- Hensikten er å kartlegge og følge opp regelverkskravet til skogbrannreserver, samt å sjekke ut at kommunene har oppdaterte planer for håndtering av store skogbranner, sier Madsen.

Det er et generelt forbud mot å tenne bål i eller i nærheten av skogsmark i perioden 15. april til 15. september og på Meteorologisk Institutts nettside kan du sjekke ut skogbrannfaren der du bor.