Byggeplass med fokus på miljø

Som en av Norges største byggherrer og eiendomsforvaltere er Statsbygg opptatt av å ta vare på miljøet. Et eksempel er byggeprosjektet i Fauske hvor det bygges en åpen fengselsavdeling.

 

Prosjektet gjennomføres etter normen "Rent bygg". Miljøtiltakene som gjøres er blant annet knyttet til energiforbruk og selve måten å bygge på.

- Noen av tiltakene er å kontrollere av at materialene som skal brukes ikke er skadelig for miljøet, å gjennomføre støvprøver på byggeplassen, og å foreta jordanalyser. Jorden sjekkes og blir renset dersom den er forurenset, forteller prosjektleder Linda Svenning.

Det er et tidligere kontor- og hybelbygg som skal gjøres om til fengselsavdeling. Avdelingen skal være for åpen soning og vil være en del av Bodø fengsel. Den nye fengselsavdelingen har universell utforming der to av de 18 plassene er tilrettelagt for funksjonshemmede.

Statsbygg tar sin del av miljøansvaret
Hele 40 prosent av miljøpåvirkningen i Norge skjer i byggebransjen. For eksempel går omtrent 40 prosent av alt energiforbruk i Norge med til oppføring og drift av bygninger. Statsbygg er en av Norges største byggherrer og eiendomsforvaltere og tar sin del av ansvaret for å bedre miljøet. Statsbygg har vedtatt en miljøpolitikk, setter miljømål for å forbedre sin miljøprestasjon og rapporterer årlig om status for miljøarbeidet. Les mer om Statsbyggs arbeid for miljøet.

Rognan Byggsenter A/S som vant konkurransen om totalentreprisen gjør en stor satsing på miljø i dette byggeprosjektet, noe Statsbyggs prosjektleder også er godt fornøyd med.

Framdrift
Statsbygg fikk prosjektet i oppdrag av Justisdepartementet 28. mars 2007, og Kriminalomsorgen skal leie bygget av Statsbygg når det står ferdig. Byggeprosjektets første trinn blir overlevert til brukerne siste uken i juli 2008, innen avtalt tid. Allerede 18. august skal flere borom tas i bruk. Prosjektet går i henhold til fremdriftsplan og kostnadsramme, og skal være ferdig i november 2008. Byggarealet er ca. 900 kvadratmeter. Styringsrammen for byggeprosjektet er i underkant av 32 millioner kroner.