Mørkt og dystert på Oslo Børs

En sommerdepresjon har tatt bolig i Oslo Børs. Onsdag fortsatte investorene på sin vandring i den røde enden av tallrekka, og hovedindeksen var farlig nær å ende under 400 poeng.

Mens tirsdagen endte med en nedgang på 3,8 prosent, begynte hovedindeksen på Oslo Børs å stige igjen onsdag morgen. Deretter skiftet vinden retning. Etter ha vært en kort tur under 400, endte hovedindeksen ved handelsslutt klokken 16.30 på 400,06 poeng, 1,88 prosent ned fra tirsdag.

- Det er fortsatt kredittmarkedene i USA og utviklingen i den amerikanske økonomien generelt som skaper bekymringer blant investorene i hele verden, sier Tor Arne Olsen, pressetalsmann for Oslo Børs.

De store taperne i aksjeverdi er Yara International og Norsk Hydro, som begge har falt denne uka. Også finanssektoren rammes hardt av fallet.

- Denne sektoren er ikke så stor her i Oslo, men det er finansaksjer som trekker mest ned internasjonalt. Vi ser at de to store her i Norge, DnB NOR og Storebrand, har falt relativt mye de to siste dagene, sier Olsen til NTB.

Bankkrise
Markedene følger hverandre, og utviklingen på Oslo Børs den siste tida tilsvarer utviklingen på andre europeiske børser, påpeker Olsen.

- Hovedbekymringen er at det skal bli lavere vekst, i kombinasjon med høy inflasjon, i den amerikanske økonomien. USA er et veldig stort marked som mange norske og europeiske selskaper har stor eksport til. Utsiktene til lavere eksport og reduserte inntekter for selskaper i Norge og utlandet er blant faktorene som trekker markedene nedover, sier han.

En nedgang da børsen åpnet i USA klokken 15.30 norsk tid forsterket fallet ved Oslo Børs.

Yara
Tirsdag presenterte gjødselprodusenten Yara International sterke resultater for andre kvartal, men selv om gjødselen går unna som hakka møkk, var Yaras kvartalsrapport for skrinn for investorene.

Da børsen stengte tirsdag ettermiddag, hadde aksjeverdien gått ned med 5,4 prosent. Ved børsslutt onsdag hadde den falt med ytterligere 7,18 prosent. Analytikerne strever med å forklare fallet.

- Det er veldig mange som klør seg i hodet over at Yara faller så mye. Jeg har ikke sett noen gode forklaringer på det, sier Olsen.

Han mener det er sannsynligvis er den generelle stemningen i markedet som er forklaringen på fallet.

- Stemningen er ganske råtten, og dette veier antakeligvis tyngre enn de gode resultatene. I tillegg har Yara steget veldig mye siden nyttår, og det er mulig at en del aksjonærer tenker at det ikke er mer å få ut av aksjen, sier han.

Uro i vente
- Det kommer sannsynligvis til å være urolig framover, og vi må nok være forberedt på svingninger. Stemningen er mørk og dyster i aksjemarkedene i hele verden, men vi vet jo hvor fort det kan snu, sier Olsen.

Han tror mange nå tenker at selskapene, som i disse dager legger fram resultatene for andre kvartal, vil måtte knuse forventningene for å bli belønnet med en kursoppgang i et så vanskelig marked som vi har i dag.

- Analytikerne har nedjustert forventningene og estimatene sine for hvert kvartal. Så er spørsmålet om de har skrudd dem nok ned.