Brann-siktede røpet seg i avhør

To unge menn har innrømmet å stå bak flere av brannene i Haugesund i løpet av de siste månedene. Gjennombruddet i saken kom under avhør tirsdag.

De to kameratene på 18 og 20 år ble tirsdag pågrepet i forbindelse med 20 uoppklarte branner i Haugesund det siste halvåret.

De to er siktet for brannstiftelse, og politiet vil onsdag vurdere om de skal framstilles for varetektsfengsling.

Brant ned til grunnen
Brannbølgen begynte ved nyttår og har vart fram til slutten av juni. I perioden har politiet, med bistand fra Kripos, etterforsket 20 branner og branntilløp som de mistenker er påsatt. De alvorligste brannene fant sted i tre gamle trehus som brant ned til grunnen, samt brannen i restaurant NB Sørensen. Restauranten ble totalskadd.

- De to mennene ble pågrepet tirsdag ettermiddag. De pågrepne har erkjent at de var med på stiftelsen av brannen ved NB Sørensen, og flere av de andre brannene i Haugesund siden nyttår, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik ved Haugaland og Sunnhordland Politidistrikt til NTB.

Politiet vil foreløpig ikke kommentere hvor mange av de 20 brannene og branntilløpene de to mennene har innrømmet å stå bak. Det er heller ikke kjent om de skal ha vært sammen om alle tilfellene som de hittil har erkjent.

- Avslørt i avhør
De to kameratene ble avhørt tirsdag kveld. Den ene mannens forklaring skal ha avveket så kraftig fra politiets observasjoner at han etter hvert ble siktet i saken.

- Under et vitneavhør fant etterforskningsledelsen ut at noe av vitnets forklaring ikke hang sammen med opplysninger vi satt på fra før. Vitnet fikk status fra vitne til mistenkt, og erkjente senere å ha stått bak flere av brannene, sier Nervik til nettutgaven til Haugesunds Avis.

Han utelukker ikke at det kan ha vært andre personer involvert i de mange brannstiftelsene siden nyttår.

- Det er viktig å presisere at vi ikke har oppklart alle brannene i Haugesund sentrum. Vi senker på ingen måte skuldrene, men dette er absolutt et foreløpig gjennombrudd, sier Nervik.

Politiet vil ikke si noe om hva slags motiv de to skal ha hatt for brannstiftelsene.