Per Helge

Sterk økning i antall innbrudd

Etter et par år hvor kurven på boliginnbrudd har gått ned har nå tyvene tatt seg sammen. Utstyrt med sugekopper og avansert alarmkunnskap klatrer tyvene igjen oppover på statistikken.

Fra 1996 til 2007 var antall innbrudd i Norge redusert med 36 prosent, viser undersøkelser gjort av Opinion for Gjensidige. Mye av grunnen kommer av at folk ble flinkere med sikkerhetstiltak, og at flere fikk boligalarm, skriver Dagbladet.
Nå snur trenden. Første kvartal i år var det 1.436 innbrudd i norske boliger, en økning på 16 prosent fra samme periode i fjor, viser tall fra Huseiernes Landsforbund. Politiets tall viser samme historie. I første halvår har antall grove tyverier fra bolig økt med 58 prosent fra samme periode i fjor.

 En mulig forklaring på endringen kan være økningen av kriminelle bander, sier Pål Meland fra Oslo politiet.

Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon bruker bandene mer tid på undersøkelser på forhånd, de har mindre frykt for alarmsystemer og tar større sjanser. Tyvene bruker også mer avansert utstyr, som sugekopper for å fjerne vinduer lydløst.

- Før ville tyvene ha ro og fant tomme hus. Nå kan det skje mens man er hjemme på dagtid, sier Neverdal.

Spesielt på sommeren er det høysesong for boliginnbrudd. Det er 11 prosent mer innbrudd per dag da enn i resten av året, viser tall fra Gjensidige Forsikring.