To legionella-tilfeller i Nedre Eiker

To personer har fått påvist legionærsyke i Nedre Eiker i Buskerud. Begge hadde vært i utlandet før de ble syke.

Personene ble lagt inn på sykehus etter å ha blitt smittet i juni og juli etter utenlandsreiser, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Folkehelseinstituttet og kommunehelsetjenestene følger situasjonen nøye og undersøker saken videre, men de mener det ikke finnes noen holdepunkter for at smitten kommer fra en felles kilde i kommunen. Smittetilfellene har heller ingen sammenheng med tidligere meldte tilfeller i Fredrikstad og Sarpsborg.

- Det er såpass stor geografisk avstand at vi ikke umiddelbart ser disse i sammenheng, sier kommuneoverlege Bjørn Størsrud i Fredrikstad til NRK.
Ifølge NRK er det en kvinne og en mann som er smittet i Buskerud. Kvinnen ble utskrevet fra sykehuset tirsdag, mens mannen fortsatt er innlagt. Begge skal være på bedringens vei.

Størsrud forteller at bakteriedyrkingen fra de to fylkene må resultere i identiske svar for å kunne påvise en sammenheng.

Fredag ble det kjent at det er registrert fire tilfeller av legionærsyke hos personer i Fredrikstad og Sarpsborg. En person i Fredrikstad har dødd. Alle fire var blitt syke i perioden mellom 12. juni og 2. juli. Folkehelseinstituttet og kommunehelsetjenesten tror det også her dreier seg om enkelttilfeller som ikke har sammenheng med hverandre.