Uroen førte til kraftig fall i Oslo

Uroen i kredittmarkedene i USA har en dominoeffekt på børsene i hele verden. I Oslo stupte hovedindeksen nesten 4 prosent tirsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 3,81 prosent, og endte dagen på labre 407,72 poeng. Det var nedgang over hele linjen, men spesielt banksektoren får merke usikkerheten rundt amerikanske finansinstitusjoner.

Nok en gang er årsaken til den voldsomme nedturen i det norske aksjemarkedet en oppblomstring av bekymringen rundt kredittmarkedene i USA.

Bankene straffet
- Det kommer stadig vekk nye eksempler på banker og boliginstitusjoner som trenger tilførsel av kapital og redningspakker fra myndighetene. Men redningspakkene ser det ikke alltid ut til at investorene stoler helt på skal være nok. Derfor ser vi at det er veldig urolig i markedene, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NTB.

Særlig banksektoren falt tungt både i USA, i Asia og også her i Europa. På Oslo Børs falt DnB NOR og Storebrand begge godt over 5 prosent tirsdag.
Alle får unngjelde for det som skjer i finansmarkedet i USA. Nå står man foran resultatsesongen og usikkerheten blir ikke akkurat mindre med børsdager som denne, sier Tor Arne Olsen.

Tungt for Yara
Selv om både kunstgjødselprodusenten Yara og Tandberg har varslet gode resultater de siste dagene, ble begge selskapene straffet hardt tirsdag. Yara, som ble omsatt for godt over 2 milliarder kroner, falt hele 5,43 prosent, mens videokonferanseselskapet Tandberg falt 6,67 prosent.

- Yara har steget veldig mye i forkant av dette børsfallet. Men det er ikke alltid slik at gode tall er gode nok til å få oppgang på børsen. Nå blir Yara virkelig dratt ned i sumpen av den dårlige stemningen i USA, sier Olsen.

Yara-aksjen har steget 52 prosent bare siden nyttår og 132 prosent de siste tolv månedene. Dermed mener analytikerne at det ikke er rom for ytterligere kursvekst, selv om resultatene kanskje skulle tyde på noe annet.

Selv om det var bred nedgang på Oslo Børs også mandag, da hovedindeksen endte ned 2,0 prosent, viste Tandberg at det går an å gjøre det bra også i nedgangstider. Aksjekursen steg 3 prosent, men ble likevel kraftig korrigert tirsdag.

Også Hydro-aksjen fortsatte å falle tirsdag, etter det svake resultatvarselet mandag morgen. På to børsdager har aksjen falt nesten 15 prosent.

Kan lysne
Nedgangen tirsdag gjorde dagen til den nest verste på Oslo Børs hittil i år. Likevel er det et godt stykke opp til 21. januar da hovedindeksen falt 6,4 prosent.

Men selv om det ser dystert ut for øyeblikket, er det ikke mye som skal til før pessimismen blir snudd til optimisme.

- Det er ekstremt mye psykologi i dette markedet. Selv om ting ser forferdelig dystert ut den ene dagen, så har markedet en tendens til å klamre seg til lyspunkter den neste. Jeg ser ikke bort fra at markedet kan stige ganske raskt på kort sikt igjen. Dette har med korreksjoner å gjøre, hvor markedet ser at det er en mulighet til å hente billige aksjer, sier Tor Arne Olsen.

I hele Europa var det store rystelser på børsene tirsdag som følge av den voldsomme usikkerheten i USA og dominoeffekten i Asia. Tirsdag ettermiddag falt også oljeprisen kraftig.