Informatikkbygg i LEGO

Befinner du deg på Blindern en dag bør du ta turen innom kantina i Informatikkbygget (IFI 1) ved Universitetet i Oslo. Her står det nemlig en modell av det fremtidige Informatikkbygget (IFI 2) i LEGO.

Den nevenyttige mannen bak LEGO-modellen er Matija Puzar, skriver Statsbygg på sine nettsider. Til daglig jobber han som forsker på Institutt for informatikk og har, ikke overraskende, LEGO som hobby. I følge Matija var det ren nysgjerrighet som ga ham ideen om å lage LEGO-modellen.

- Jeg valgte å lage IFI 2-bygget i LEGO fordi det var en utfordring. Jeg har aldri laget en så stor modell før, og ikke minst en modell av en bygning som ikke er bygd ennå, sier Matija. Videre forteller han at han tidligere har laget LEGO-modeller av blant annet Flytoget, T-bane og flere trehus.

- Jeg støtte på mange utfordringer i prosjektet, ikke minst fordi jeg ville ha modellen i skala 1:100. Begrensningene i hva slags deler som finnes i de ulike fargene var også noe jeg måtte ta hensyn til under byggeprosessen.

Matija fikk hjelp av arkitektene bak IFI 2-bygget for å forstå hvordan bygget skal se ut når det er ferdig, men selve byggingen stod han for selv. Siden dette var et fritidsprosjekt, foregikk byggingen hjemme. Det gikk cirka fem måneder fra de første LEGO-klossene ankom til den ferdige LEGO-bygningen var ferdig og ble flyttet ut i september 2006. Matija er godt fornøyd med resultatet selv om han ser ting han kunne gjort annerledes. Ettersom modellen nå står i glassmonter må han nok la det bli med tanken.

Det måtte rundt 45.000 LEGO-klosser til og bestilling av spesialdeler fra fem forskjellige land før modellen sto ferdig. Totalkostnadene for klossene kom på 31.000 kr og ble betalt av Institutt for informatikk, som nå eier modellen.

Byggingen av det virkelige IFI 2-bygget ble også påbegynt i begynnelsen av 2006. Prosjektleder Olaf Melbø har sett LEGO-modellen og syns den er godt bygd.

- Utseendet på modellen og det fremtidige bygget er slående lik, sier han.

I bygget skal det blant annet være forskningslaboratorier for IT, undervisnings- og studentarealer for bachelor-, master- og PhD-studenter samt campusareal mellom bygningene. Med det nye informatikkbygget skal forskningsmiljøet og studenter innen informatikk samlokaliseres, og gi plass til 2.400 studenter og 350 kontorplasser.


Statsbygg har fått byggeprosjektet i oppdrag av Kunnskapsdepartementet og arkitekten er Lund Hagem AS. Bygget er planlagt å stå ferdig i 2010 og har en totalramme på 1 milliard kroner. Det skal stå ved siden av IFI 1-bygget i Gaustadalléen på Blindern, og arealet er i overkant av 28.000 m2. Les mer om prosjektet.

Hekta på LEGO?
Fikk du lyst til å bygge modeller selv? Ta en titt på nettstedet Brickshelf! Der kan du også se flere bilder av Matija Puzars IFI2-modell.