Skjerpet vakthold mot metalltyver

Gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen i Trondheim har økt beredskapen mot metalltyver, og på fire netter har 68 mennesker blitt bortvist.

 

Kasserte el-artikler inneholder metaller som kobber, stål, aluminium og sølv. Det er ettertraktet vare blant tyver som kan tjene store penger på å frakte avfallet til u-land, skriver Adresseavisen.

- Mengden som stjeles og måten tyveriene blir gjort på, får oss til å mistenke at noe av dette er organisert kriminalitet. Vi har derfor levert en anmeldelse til politiet. Vi har også påført at vi mistenker at mye av avfallet sendes til fattige land, sier informasjonssjef Tone Pettersen i Renholdsverket.

En økende mengde med tyverier fra Gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen gjorde at Renholdsverket intensiverte vaktholdet betraktelig fra 1. mai. Og på bare fire dager bortviste vekterne 69 personer. Det vanlige er at rundt ti personer har blitt bortvist i uken.

Å loppe søppelfyllingen for elektriske og elektroniske artikler (EE-avfall) ansees også for å være miljøkriminalitet.

- EE-avfall må behandles forsvarlig. Foruten de verdifulle metallene inneholder avfallet også farlige stoffer. Hvis tyvene for eksempel slipper gassen ut av kjøleskapet, tilsvarer utslippet av miljøgasser ett års bilkjøring. I tillegg kommer skadene på ozonlaget, administrerende direktør John Sunde i gjenvinningsselskapet WEE Recycling,

Tyveri av EE-avfall skal være et omfattende problem i alle kommunene i Trøndelag, Nordmøre og Romsdal, ifølge Børstad Transport.