Kritikk mot nye regler for Hardangervidda

Direktoratet for naturforvaltning (DN) er sterkt kritisk til flere punkter i et utkast til revidert forvaltningsplan for Hardangervidda nasjonalpark.

 

Kritikken gjelder forslag til nye regler både om transport og oppføring av nye bygninger, og kommer fram i et brev DN nylig har sendt til Fylkesmannen i Hordaland.
DN gjør oppmerksom på at jakt og fiske som har preg av fritidsaktivitet eller naturaltilskudd til eget forbruk, ikke er grunnlag for å gi tillatelse til nye bygninger. Forslaget som foreligger, innebærer en liberalisering av vernereglene på dette punktet.

Naust og uthus
I brevet advarer DN mot at reglene om nybygg blir uthulet ved at det gis tillatelse til frittstående uthus i stedet for tilbygg, for eksempel for toalettløsninger.

Direktoratet fastslår at det ikke skal være kurant å få tillatelse til frittstående uthus dersom behovet like godt kan bli oppfylt med tilbygg. Videre gjør DN det klart at det ikke er naturlig å se på fordobling av små buer som «mindre tilbygg», og at en slik utvikling ikke er ønskelig i verneområdene.
DN er enig med fylkesmannen i at et uttak på 150 kilo fisk er altfor lite til å kunne gi grunnlag for tillatelse til bygging av naust. Det årlige uttaket må være minst 250 kilo fisk, mener fylkesmannen - og direktoratet.

Sleper
Direktoratet er kritisk til forslag som innebærer at flere sleper på vidda blir åpnet for mer motorisert ferdsel. Innvendingene gjelder både Tøddalsslepa, Urabuslepa og sidesleper til Solheimstulslepa.
Det er en stor utfordring på Hardangervidda å holde motorferdselen på et nivå som er akseptabelt i forhold til områdets status som nasjonalpark, skriver DN.