Amerikanske boliglånskjemper i alvorlige vansker

De amerikanske boliglånskjempene Fannie Mae og Freddie Mac er i alvorlige vanskeligheter. USAs finansdepartement og sentralbanken Federal Reserve forsøker å berolige nervøse kunder.

De to selskapene har gitt amerikanere mange tusen milliarder dollar i lån til kjøp av boliger. Selskapene har tapt over 11 milliarder dollar siden krisen i boligmarkedet i USA brøt ut i fjor, meldte BBC fredag.

Denne uken falt kursen på aksjer i Fannie Mae og Freddie Mac til sitt laveste nivå på 17 år. Freddie Mac-aksjen har svekket seg med 40 prosent bare den siste uken og 75 prosent siden årsskiftet, mens tallene for Fannie Maes vedkommende er 14 og 64 prosent.

USAs finansminister Henry Paulson sa torsdag i Kongressen i Washington at de to selskapene «jobber seg gjennom en periode med store utfordringer».

- De spiller en viktig rolle i boligmarkedet i dag, og bør fortsette å gjøre det, mente Paulson.

Sentralbanksjef Ben Bernanke sa at begge selskapene i øyeblikket har tilstrekkelig med kapital. Han understreket samtidig at Fannie Mae og Freddie Mac på linje med andre amerikanske bankselskaper vil ha godt av ytterligere kapitalisering.