Kjendiser slipper ikke inn i frøhvelvet

Jimmy Carter, Ted Turner, Larry Page og George Soros får ikke se frøene i det innerste hvelvet i frøbanken når de besøker Svalbard fredag.

Svalbard får besøk av USAs tidligere president Jimmy Carter, CNN-sjef Ted Turner, finanskjendisen George Soros og Google-grunnlegger Larry Page og flere amerikanske kjendiser fredag. Formålet med besøket er å komme inn i det globale frøhvelvet som skal ta vare på hele verdens biologiske mangfold.

Men Landbruksdepartementet lar seg ikke presse til å slippe gjestene inn i det innerste hvelvet der frøene oppbevares, skriver Svalbardposten.

For tre uker siden skrev direktør Cary Fowler i FN-stiftelsen Global Crop Diversity Trust et brev til landbruksministeren. I brevet skriver han: «Jeg vet at jeg vil finne det personlig ukomfortabelt hvis jeg blir stående utenfor døren til hvelv to og må forklare president Carter, som vil være omringet av seks secret service-agenter, at vi ikke kan vise ham frøene på grunn av sikkerhetsrisikoen».

I sitt svar ber Landbruksdepartementet Fowler om å respektere restriksjonene: «Alle besøkende, inkludert celebriteter, kongelige og viktig media har fullt respektert denne besøkspolitikken», skriver departementsråd Per Harald Grue.