Harald Langemyhr løslatt fra varetekt

Byggmester Harald Langemyhr er løslatt etter fem uker i varetekt, opplyser Oslo-politiet. Siktelsen mot ham blir opprettholdt.

- Den kritiske delen av etterforskningen er nå gjennomført, og da ser vi ikke lenger noen grunn til å holde ham i varetekt, sier politiadvokat Frank Jensen i Oslo politidistrikt til NTB.

Det er først fremst avhørene av seks polske arbeidstakere hos byggmester Harald Langemyhr denne uka som har vært «den kritiske delen» av etterforskningen. De har forklart seg for politiet om virksomheten de var ansatt i og om forholdene de arbeidet under.

- Disse avhørene ble ferdig i onsdag. Det har vært viktig for oss å holde Langemyhr i varetekt, slik at han ikke fikk anledning til å påvirke holdbarheten i bevisene, sier Jensen.

Fem uker
Langemyhr har sittet i varetekt i fem uker etter at han ble fengslet 4. juni - en periode politiet bar brukt til å avhøre en rekke vitner, gjennomføre ransakinger og ta beslag.

Varetektsfengsling blir som oftest begrunnet med hensynet til faren for bevisforspillelse, at siktede kan påvirke vitner, ødelegge bevis eller endre eksempelvis dokumenter og datafiler.

- Det gjenstår fortsatt mye etterforskning, blant annet gjennomgang av beslag og dokumenter. Vi skal også avhøre ansatte i Oslo kommune, sier Jensen.
Harald Langemyhr er siktet for å ha drevet overfakturering i stor stil i forbindelse med oppdrag hans selskap har hatt for Oslo kommune. Han er siktet for bedrageri og forsøk på bedrageri for 30 millioner kroner.

Flere Langemyhr-ansatte er siktet og varetektsfengslet i saken.

Sosial dumping
I tillegg er det avdekket en rekke uregelmessigheter knyttet til arbeidsforholdene hans polske ansatte har hatt mens de har jobbet i Norge. Både Arbeidstilsynet og Utlendingsdirektoratet (UDI) har anmeldt Langemyhr med beskyldninger om sosial dumping.

UDI mener at han har fabrikkert falske arbeidskontrakter til søknadsprosessen hos utlendingsmyndighetene, for så å tilby dårligere lønns- og arbeidsvilkår til polakkene etter søknadene var blitt godkjent.

- Vi har nå intensivert samarbeidet med Arbeidstilsynet for å styrke innsatsen mot sosial dumping. Vi vil utveksle informasjon om lovstridige arbeidsforhold for å kunne igangsette sanksjonstiltak overfor useriøse arbeidsgivere, sier avdelingsdirektør i UDI Karl Erik Sjøholt.

Flere fengslet
Fotballspilleren Ronny Johnsens firma, Johnsen Invest AS, begjærte tirsdag Langemyhr konkurs etter at Arbeidstilsynet stengte et hus leid ut av Johnsen, hvor Langemyhr hadde innlosjert 70 polske arbeidere.

- Etterforskningen fortsetter, og det er fortsatt for tidlig å si om siktelsen kan bli utvidet eller om flere vil bli siktet i saken, sier politiadvokat Jensen.