Boligprisene fortsatt i ro

Prisene på brukte boliger gikk opp med 0,1 prosent fra 1. til 2. kvartal 2008. Hittil i år har økningen vært på 0,5 prosent. Det viser ferske tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

- Tallene viser at det ikke står så dårlig til i boligmarkedet som enkelte prognosemakere og andre forsøker å gi inntrykk av. Men det har utvilsomt vært en omstilling for mange aktører at flere års sterk prisvekst nå har blitt erstattet av utflating, sier seniorrådgiver i NBBL, Dag Rune Arntsen.

Landet sett under ett var prisene på brukte borettslagsboliger nesten uendret i årets 2. kvartal. Det var imidlertid vesentlige regionale ulikheter. Vestlandet utenom Bergen og Stavanger hadde størst økning i vårmånedene med 3,8 prosent, mens Tromsø hadde det sterkeste fallet med 3,4 prosent, opplyser Arntsen.

Ned i storbyene

Det siste året har prisene på borettslagsboliger gått ned med i gjennomsnitt 2,9 prosent. Også her har økningen vært størst på Vestlandet utenom Bergen og Stavanger, mens har vært sterkest i Tromsø med 12,9 prosent.

I følge NBBL-statistikken er det småhus som holder seg best i pris. Det siste året har nemlig prisene på rekkehus, firemannsboliger etc gått ned med kun 0,9 prosent, mens blokkleiligheter har gått ned med 3,7 prosent.

- Dette kan forklares på bakgrunnen av at nedgangen det siste året har vært størst i de større byer - hvor blokkdominansen er størst, sier Dag Rune Arntsen.

Veien videre?

Han understreker at man også i NBBL er svært usikre på hvordan boligmarkedet vil utvikle seg i tiden fremover.

- Vi står fast på prognosen fra januar om at boligprisene ved utgangen av 2008 vil være på samme nivå som ved inngangen på året. Vi tror også på et forholdsvis stabilt marked i 2009, men her i NBBL er vi usikre på hvordan markedet vil reagere på de vedvarende renteøkningene - særlig hvis stigningen fortsetter også utover høsten og vinteren, sier Dag Rune Arntsen.