Utbygginger tar knekken på kulturminner

Hvert år blir flere tusen norske fornminner borte for alltid. Utbygginger fører med seg betydelige ødeleggelser.

Gravhauger, boplasser og helleristninger rundt om i landet blir stadig oftere offer for økende veibygging, jordbruksarbeid og private utbygginger, skriver Aftenposten. Aldri før har så mange overtredelser på kulturminneloven vært under etterforskning samtidig.

- Bare på Østlandet og Sørlandet har vi åtte saker under politietterforskning og syv saker under forberedelse. Det er trist at folk har så lite respekt for våre uerstattelige kulturskatter, sier førstekonservator Perry Rolfsen ved fornminneseksjonen ved Kulturhistorisk museum i Oslo.

Myndighetene regner med at 2 prosent av kulturminnene blir tilintetgjort hvert år. Når fagfolket kommer på banen, er skaden som regel skjedd, og kontroller som Riksantikvaren utførte i 2005 og 2007, viser at automatisk fredede kulturminner er svært utsatt.

- Vi kan muligens redde stumpene, men vi kan aldri erstatte skadene. Bøtene er etter min mening altfor lave, og fengselsstraff utgis nesten aldri, sier Rolfsen.
Tap av kulturminner omfatter ikke bare ulovlig ødeleggelse. Mange fornminner blir også ødelagt av naturlige årsaker, eller frigitt ved dispensasjon.