Minst 500 skader registrert etter uværet lørdag

Det voldsomme uværet på Østlandet lørdag har ført til skader for flere millioner kroner til sammen. Skademeldingene strømmer inn til forsikringsselskapene.

Mandag og tirsdag denne uka meldte forsikringsselskapene om at skademeldingene strømmet inn som følge av flere tusen lynnedslag, kraftig vind og store regnmengder på Østlandet lørdag ettermiddag.

- Foreløpig er det registrert nesten 500 skader, og de fortetter å komme inn, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) til NTB.

Flest småskader
De fleste skadene blir av selskapene karakterisert som småskader - og er hovedsakelig vannskader på boliger og lynskader på elektrisk utstyr. Det er også registrert enkelte skader som følge av trær som har blåst over ende og takplater som er blitt revet av sterk vind.

Det viser tall FNH har hentet inn hos de fire største forsikringsselskapene. Neverdal regner med at antallet kommer til passere 500 i løpet av tirsdagen.

- Det er for tidlig å si noe nå om hvor dyre alle disse skadene blir totalt. Det dreier seg om småskader som hver for seg ikke er spesielt dyre, sier hun.
I fjor var gjennomsnittsverdien på lynskader rundt 15.000 kroner.

Ifølge Meteorologisk institutt slo lynet ned hele 5.500 ganger over hele Østlandet lørdag. Trolig ligger totalbeløpet i millionklassen.

- Trekk ut kontakten
- Spesielt er flatskjerm-TV-er, datamaskiner, IP-telefoner og annet utstyr med finelektronikk svært sårbare for lynnedslag. Dette er utstyr som er så sensitivt at selv om lynet slår ned et stykke unna boligen, kan det bli ødelagt på grunn av overspenning i nettet, sier Neverdal.

Forsikringsbransjen oppfordrer folk til å ta forholdsregler for å unngå skader som følge av lynnedslag, men folk skal føle seg trygg på at de ikke risikerer avkorting i forsikringen selv om de ikke følger forholdsreglene.

Som hovedregel skal ordinær hus- og innboforsikring dekke skader som følge av uværet, men husk at du ofte må betale egenandel.

- Utstyret blir ofte helt ødelagt og det er en egenandel på slike skader. Det er et godt råd å dra ut kontakten. Husk å gjøre det før du reiser på ferie, sier Neverdal.