Fortsatt stengte veier i Aurland

Aurland kommune håper alle de rasstengte veiene kan åpnes tirsdag. 50 personer er fortsatt isolert etter uværet, som også rammet brannvarslingen og vannkraftverkene.

I rundt åtte timer herjet naturkreftene hardt med Aurland i Sogn og Fjordane søndag. Kommunen begynner nå å få god oversikt over skadene, som til alt hell ikke medførte personskader.

Mandag ettermiddag fikk ryddemannskapene åpnet ett av kjørefeltene ved Underdal mellom Langhuso og Melhus. Men fortsatt er to veier stengte i kommunen, og til sammen 50 personer sitter værfaste.

- På fylkesveien mellom Skjerdal og Volda har raset rett og slett tatt med seg 20-25 meter av veien, men vi håper å løse dette i morgen med en provisorisk vei rundt raset, sier tjenesteleder Reinhardt Sørensen i Aurland kommune til NTB mandag kveld.

Rasfaren over
Veivesenet og en geolog fra kommunen var mandag på befaring med helikopter for å kartlegge skadene og vurdere ytterligere rasfare.

- De har konkludert med at det som skal rase, har rast, så nå kan oppryddingsarbeidet ta til for fullt, sier Sørensen.

Mange veier ble stengt søndag, og et bolighus ble totalskadd i brann. Alle innbyggerne har vann, men elektronikken som kontrollerer vannbassengene til vannverkene i kommunen er fortsatt ute. Det samme gjelder brannalarmen for hele kommunen.

Ferjen som normalt
Mellom Gudvangen og Bakka viste det seg at hele fem ras hadde rammet veien.
- Vi har et lite håp om å få åpnet denne veien mandag. Her er ikke veibanen borte, raset ser ut til å ha gått over veien, uttalte Sørensen til NTB mandag ettermiddag.

Ved kaia i Gudvangen gikk det også ras. Ferjetrafikken går som normalt, men havnevesenet mudrer opp for å unngå problemer ved lavvann. Flere områder har vært uten strøm og telefonforbindelse, men så vidt Sørensen erfarer virker disse nettene i hele kommunen.