Mange mangler beskyttelse

Juli og august er høysesong for lyn og torden, som gjør skade for flere hundre millioner årlig. Mange eldre boliger mangler overspenningsvern.

Tordenvær og elektrisk utstyr

Tips fra elektrikeren om tordenvær

* Installer overspenningsvern.
* Napp ut kontakter ved tordenvær.
* Trekk også ut nettverks- og antenneledninger.
* Koble fra ISDN-telefoner, som kan være svært sårbart ved lynnedslag.
* Hold sikringsskapet lukket.
* Sjekk at skrusikringene er godt tilskrudd. Hvis sikringene er ubehagelig varme, må du kontakte elektroinstallatør.
Gode råd etter lynnedslag
* Bruk dine viktigste feilsøkingsinstrumenter: Syn, luktesans, hørsel og sunn fornuft.
* Test at alt elektrisk utstyr fungerer som det skal.
* Støy på radio og TV kan være tegn på skade.
* Sjekk stikkontakter, koblingsbokser, brytere og kabler for synlige skader. Misfarging og/eller brente flekker kan indikere skade. Kjenn også etter om utstyret er unormalt varmt.
* Sjekk indikatoren på overspenningsvernet.
* Kontakt elektroinstallatør for å få sjekket det elektriske anlegget og for å få det reparert hvis du oppdager feil som f eks elektrisk støt, lyset blinker, det lukter brent eller dersom du har sett gnister eller hørt knitring.

Kilde: www.lokalelektriker.no

Lørdag feide et voldsomt tordenvær inn over hovedstaden, og medførte brann i et bolighus og mange andre skader. Også i begynnelsen av den andre uka i juli vil det knitre og smelle hyppig. Ifølge Meteorologisk institutt blir det rikelig med regn på hele Sør- og Østlandet til uka, og det er fare for torden i Telemark, Østfold, Vestfold og Agderfylkene.

Mangler beskyttelse
Mens de fleste nye boliger bygges med overspenningsvern, har mange gamle bygg ingen beskyttelse mot lynnedslag. Mange drar i tillegg på ferie uten å ta ut støpslene på det elektriske utstyret.

- Trolig er hundretusener av norske boliger uten overspenningsvern og jordfeilbrytere, sier Terje Hanssen, som er sikkerhetssjef i NELFO, bransjeorganisasjonen for elektrikere, til NTB.

Norge har et sårbart strømnett for lynnedslag. Problemene er størst i distriktene der kraftlinjene er i lange luftstrekk. Forsikringsselskapene mottar årlig 5.000 skademeldinger etter torden, og betaler ut mellom 400 og 500 millioner kroner. Mye av dette kunne vært unngått.

- Det er snakk om enorme krefter, så hvis det slår rett ned i huset får det store konsekvenser uansett. Men slår det ned i nabolaget, kan riktig overspenningsvern redde mye, sier administrerende direktør Dagfinn Kvalheim i Norsk brannvernforening til NTB.

Vern i sikringsskapet
Kvalheim advarer folk mot å tro at de er sikre ved å bare kjøpe de enkle stikkontakt-overspenningsvernene, såkalt finvern.

- Finvernet man kobler til stikkontaktene beskytter følsomt utstyr mot spenningsfeil av mindre art. Men man bør også ha et grovvern installert i sikringsskapet. Det er nødvendig for å beskytte mot de større smellene, sier Kvalheim, som advarer folk mot å prøve seg med egenkonstruerte lynavledere.
Skader etter lynnedslag kan også gjøre seg gjeldende i etterkant. Ledninger kan ligge og ulme og ta fyr måneder etter nedslaget.

Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) førte lynnedslag til nesten 1.800 branner i Norge i fjor.

- Elektrisk utstyr kan også fungere en tid etter overspenningen, men endre karakter og så plutselig slutte å fungere. Derfor er det viktig å være obs på alt elektrisk i huset hvis lynet har slått ned i nærheten. Lukter det litt svidd fra veggen eller hvis noe utstyr oppfører seg rart, må man få det sjekket, sier Kvalheim.