Uvanlig kraftig tordenvær over Oslo

Et voldsomt tordenvær feide inn over Oslo lørdag ettermiddag. Uværet førte til branner, strømbrudd og store problemer for bil- og togtrafikken.

Stillaser gikk i bakken, takplater løsnet, og det ble også meldt at store regnmengder skapte problemer for biltrafikken i Oslos gater.

Politiet meldte derfor om en voldsom pågang. Men det ble ikke opplyst om personskader som følge av uværet. I 19.30-tiden begynte det imidlertid å roe seg for politiet.

- Vi hadde voldsomt mange oppdrag sier operasjonsleder Stig Tonsjø i Oslo politidistrikt til NTB.

Brann
Blant tingene politiet fikk bryne seg på var flere meldinger om brann og trær som hadde falt over ledninger.

I Gamlebyen falt et tre over kjørelinjen, slik at togtrafikken på Østlandet ble lammet i flere timer. Lørdag kveld var togtrafikken i ferd med å komme i gang igjen, fikk NTB opplyst fra Jernbaneverket.

Også trafikken på Gjøvikbanen og Kongsvingerbanen sto på grunn av lynnedslag i transformatorer. Kongsvingerbanen var åpnet i igjen i 19.30-tiden, mens det fremdeles var problemer på Gjøvikbanen.

La være å kjøre
Også at et par seilbåter og kajakker fikk problemer i Oslofjorden. Disse fikk hjelp av havnepolitiet. Ambulansebåten var en periode i beredskap.
Enkelte steder var det svært mye vann i kjørebanen, og politiet oppfordret i en periode folk om å la bilen stå.

- Vi anbefaler folk som ikke har spesielle ærend om å la være å kjøre bil på de verste stedene, sa operasjonslederen til NTB tidligere på kvelden.
I tillegg til alle de fysiske problemene, slet også politiet med en mengde falske alarmer som de var nødt til å rykke ut til.

Også hos brannvesenet var det fullt kjør, med en rekke utrykninger. Det mest dramatiske var en brann i et bolighus på Borgen. Det ble store skader på huset, men ingen personer ble skadd i brannen.

Strømbrudd
I Bærum førte tordenværet til rundt 1.300 strømbrudd, men ifølge informasjonssjef Morten Schau i Hafslund ble det mindre problemer enn ventet.

- På det meste var 1.300 husstander uten strøm, men de blir koblet til fortløpende. I tillegg er det enkelthusstander som er strømløse på grunn av trær som har gått over linjene. Det har sikkert også gått noen sikringer lokalt, opplyste informasjonssjefen til NTB.

Han lovte at de aller fleste husstander vil ha strømmen tilbake i løpet av lørdag kveld.

Vanlige tordenbyger
Meteorologene kunne forsikre vettskremte Oslo-folk om at det bare var vanlig tordenbyger som rammet Oslo.

- Det er bare lokale byger som danner seg og passerer, men at det skulle bli så kraftig, er ekstremt sjelden, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

I tillegg til uvanlig mye lyn og torden, blåste det også kraftig vind, som ifølge meteorologen kom opp i 23,3 meter per sekund i kastene.
- Det har vært uvanlig kraftig, men det er forbigående, forsikret hun.