- Passivhus på full fart inn i Norge

- Vi ser at passivhus er en trend på full fart inn i Norge og vi ønsker å bidra til å fremskynde denne trenden.

- Både i EU og hos vår egen regjering snakkes det om at bygninger innen kort tid skal bygges med krav til ekstremt lite energibehov, forklarer seniorrådgiver Anne Gunnarshaug Lien i Enova.

Under konferansen Passivhus Norden 2008 i april varslet Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa at det vurderes å innføre krav om passivhusnivå for alle nybygg innen 2020 og at nye og strengere energikrav vil komme minst hvert femte år. Enova starter i disse dager arbeidet med en egen passivhusstrategi for å sette ekstra fart i arbeidet med å bidra til flere passivhus i Norge. Vi ønsker å finne ut hvordan energifondet kan brukes for å få fart på denne utviklingen i Norge og hvilken rolle Enova skal ha i å bidra til å skape en markedsendring i retning av passivhus som standard, skriver Enova i en melding.

- Vi vil i løpet av 2008 se på muligheter, potensialer og virkemidler. Dette ønsker vi å gjøre i samarbeid med markedet, understreker Lien.

I dag jobbes det også med å utvikle en Norsk standard for passivhus og lavenergihus. Standard Norge og SINTEF/Byggforsk er sentrale i dette arbeidet som forventes ferdigstilt i løpet av 3.kvartal i år og skal si noe om hva det vil innebære å bygge passivhus i Norge. Dette arbeidet er nødvendig for å finne ut av hva som er fornuftig å overføre fra praksisen i Mellom-Europa.

Stadig flere muligheter for passivhus
- Vi oppfordrer alle å se på arbeidet med å møte klimautfordringene ikke bare som et problem, men også som en mulighet til å skape nye arbeidsplasser og nye næringer, spesielt innen bygningssektoren. Eksisterende boligmasse er beregnet å utgjøre godt og vel 50 prosent av boligmassen i 2050 og det er derfor viktig å benytte mulighetene i forbindelse med rehabilitering til å oppgradere bygninger til passivhusnivå, forteller Lien som etterlyser flere søknader om støtte til rehabiliteringsprosjekter for passivhusnivå. For å få fortgang i denne type arbeid støtter Enova et prosjekt i regi av International Energy Agency som omhandler rehabilitering til passivhusnivå.

- Økt kunnskap om mulighetene til å rehabilitere gamle bygg til passivhusnivå er avgjørende for å få flere slike prosjekter i Norge, mener Lien, som har stor tro på at de forskjellige initiativene som nå er underveis vil bidra til et betydelig løft for passivhus i Norge.

Tilbud og etterspørsel er like viktig
- Å bidra til å skape større etterspørsel etter passivhus vil prioriteres like mye som tilbudssiden i arbeidet med Enovas passivhusstrategi, understreker Lien. Når energimerkeordningen trer i kraft i 2009 vil det bidra til å skape større bevissthet hos forbrukerne om bygningers energibruk. Enova Hjemme vil både støtte opp om energimerkeordningen og bidra på andre måter for å skape en større etterspørsel for passivhus.