Håp om sunn konkurranse for gjenvinningsindustrien

I brev av 2. juli anmoder Konkurransetilsynet SFT om å vurdere tiltak for å sikre effektiv konkurranse ved gjenvinning av avfallsprodukter som bilvrak, dekk, batterier, elektriske produkter mv.

Veolia Miljø og andre aktører i gjenvinningsindustrien har klaget materialselskapene til Konkurransetilsynet på bakgrunn av konkurransebegrensninger som motvirker målsettingen om effektiv miljøpolitikk, heter det i en pressemelding fra Veolia.

I klager fra gjenvinningsindustrien vises det til at dagens retursystemer begrenser konkurranse. Konkurranse vil bidra til kostnadseffektiv gjenvinning, og gi grunnlag for investeringer i effektiv og fremtidsrettet teknologi. Rettferdig konkurranse vil også bidra til høyere miljøgevinst for samfunnet.

- Som klager i saken hadde vi selvfølgelig ønsket et konkret vedtak fra Konkurransetilsynet, sier Runa Opdal Kerr direktør for strategi og samfunnskontakt i Veolia Miljø. - Vi er imidlertid svært fornøyde med at Konkurransetilsynet har valgt å sette søkelys på dagens system. - Tilsynet påpeker potensielle konkurranse-begrensende forhold i reguleringen av retursystemene og SFT anmodes om å styrke konkurransen, fortsetter Opdal Kerr.

- Konkurransetilsynet påpeker at dagens system kan ha uheldige konkurransemessige virkninger, forteller Opdal Kerr. - Vi forventer nå at SFT foretar en større gjennomgang av regelverket og bidrar til effektiv konkurranse i markedet med tiltak som for eksempel åpne anbudsprosesser, begrensede kontraktslengder og begrensede muligheter til å bygge opp store fond. Konkurransetilsynet har bedt SFT svare innen 1. oktober 2008, avslutter Opdal Kerr.