Ikke kroken på døra for gasskraft

Shell mener at det vil være ulønnsomt å investere i et permanent gasskraftverk i Aukra. Dette betyr ikke at løpet er kjørt for gasskraftproduksjon i området.

Det mener ordfører Bernhard Riksfjord i Aukra og daglig leder Alf Reistad i Industrikraft Møre, som arbeider for et gasskraftverk i nabokommunen Fræna.

Høy gasspris
Shell konkluderer i en rapport med at det ikke vil være lønnsomt å investere i et gasskraftverk på Aukra, knyttet til Ormen Lange. Ifølge selskapet er det i hovedsak forholdet mellom kraft- og gassprisene og det høye kostnadsnivået som gjør et gasskraftverk forretningsmessig uinteressant.

Rapporten fra Shell ble oversendt til Olje- og energidepartementet fredag.
- Vi tar rapporten til etterretning. Den blir et nyttig bidrag i vårt løpende arbeid med å vurdere ulike løsninger for kraftsituasjonen i Midt-Norge, uttaler statssekretær Liv Monica Stubholt i en pressemelding.

Forundret ordfører
Ordfører Bernhard Riksfjord i Aukra sier i en kommentar til NTB at andre hensyn enn det rent forretningsmessige må telle med når den endelige avgjørelsen skal tas.

- Ormen Lange-anlegget vil, når det er helt ferdig, bruke like mye strøm som Ålesund og Molde til sammen. Denne strømmen må produseres et sted, og jeg mener at den bør produseres der behovet skapes, som på oljeinstallasjonene i havet. Jeg forstår det slik at myndighetene har en prosess gående med EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA om dette, sier Riksfjord.

Han er noe forundret over at det ikke skal være lønnsomt å bruke gassen i en kommune som «sitter midt i matfatet» når det samtidig er lønnsomt å forsyne 21 prosent av Storbritannias gassbehov med den samme gassen.

Riksfjord reiser også spørsmål ved investeringen på 1,4 milliarder kroner i et mobilt gasskraftverk i Aukra, som nå er 70 prosent ferdig. Dette gasskraftverket skal brukes bare i krisesituasjoner. Et permanent gasskraftverk kunne tilført Ormen Lange-anlegget og regionen nødvendig strøm året rundt.

Beste prosjekt
I nabokommunen til Aukra, Fræna, har det i mange år vært arbeidet for et permanent gasskraftverk med industrielle synergier i Elnesvågen knyttet til bedriften Hustadmarmor.

Daglig leder i Industrikraft Møre, som står bak dette prosjektet, er Alf Reistad. Han sier til NTB at Shells rapport på ingen måte er kroken på døra for et gasskraftverk.

- Nei, at gasskraft, i likhet med vindkraft, ikke uten videre er forretningsmessig lønnsomt, er noe vi vet. Men i tillegg til det forretningsmessige er det flere andre forhold som teller med - som samfunnsmessige interesser, industrielle synergier og redusert overføringstap som må vurderes.

Det samfunnsøkonomisk beste prosjektet må vinne, enten det er gass eller vind, for regionen trenger mer kraft. Løpet er på ingen måte kjørt, sier Reistad.