Høyere strømpriser

Prisen husholdningene måtte betale for strøm var 9,7 prosent høyere i midten av 2. kvartal i år enn ett år tidligere. Også for industrien gikk strømprisen opp i samme periode, mens de tjenesteytende næringene opplevde en prisnedgang.

Strømprisen for husholdninger var i midten av 2. kvartal i år (uke 19) gjennomsnittlig 25,10 øre per kilowattime eksklusive avgifter og nettleie. Det er nedgang på 35,2 prosent fra målingene i midten av 1. kvartal i år, men 9,7 prosent høyere enn for ett år siden, melder SSB.

For industrien, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var prisen på elektrisk kraft i uke 19 i år 23,6 øre per kilowattime (kWh). Dette er 15,3 prosent lavere enn i midten av 1. kvartal i år, men samtidig 13,0 prosent høyere enn i midten av 2. kvartal i fjor. For kraftintensiv industri og treforedling var prisen på elektrisk kraft i gjennomsnitt 20,9 øre per kWh, en økning på 4,2 prosent de siste 3 månedene og 32,7 prosent de siste 12 månedene.

Gjennomsnittlig strømpris for alle typer kontrakter for tjenesteytende næringer var i uke 19 i år 21,7 øre per kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er 37,1 prosent lavere enn i midten av 1. kvartal i år og 6,2 prosent lavere enn for ett år siden. Ser man på prisutviklingen på de ulike kontraktstypene var det i siste tolvmånedersperiode en økning både i prisen på fastpriskontrakter og i den variable prisen som ikke er tilknyttet elspotprisen, mens det var en nedgang for kontrakter tilknyttet elspotprisen. Sistnevnte kontraktsform er veldig utbredt for tjenesteytende næringer (utgjør 67,5 prosent av kontraktene) og bidrar dermed sterkt til nedgangen i gjennomsnittsprisen siden spotprisen på elektrisk kraft var spesielt lav i uke 19.

Det var store regionale forskjeller i spotprisen på elektrisk kraft i Norge i uke 19. Mens spotprisen i uke 19 var 7,9 øre per kWh i Sør-Norge, var den 21,5 øre per kWh i Midt-Norge og 29,3 øre per kWh i Nord-Norge. Dette gir store regionale forskjeller også i de prisene som forbrukerne av strøm må betale. Kapasitetsbegrensinger i nettet har gitt flaskehalser som har bidratt til de ulike regionale prisene.

Kraftprisstatistikkens måleperiode for 2. kvartal var uke 19.