Klima i sentrum på Samvirkedagen

Klimaendringene er hovedtema når Den internasjonale samvirkedagen blir markert over hele verden lørdag 5. juli.

- Samfunnsansvar er et definert samvirkeprinsipp, og i mer enn 150 år har samvirkeforetak arbeidet for en bærekraftig utvikling, sier Turid Jødahl som er daglig leder for det norske Samvirkesenteret.

International Co-operative Day arrangeres hvert år første lørdag i juli og er et samarbeid mellom FN og International Co-operative Alliance (ICA). Verdensorganisasjonen ICA representerer mer enn 750.000 samvirkeforetak med til sammen over 800 millioner medlemmer og 100 millioner ansatte.

- I Norge har samvirkeforetakene nå over to millioner medlemmer. De omfatter alt fra de store landsdekkende foretakene innen forbruker-, forsikring-, bolig-, landbruk- og fiskerisamvirke til små, lokale foretak som er etablert for å dekke medlemmenes behov, enten det gjelder veier, vannforsyning, renseanlegg, barnehager eller nye arbeidsplasser, sier Jødahl.

- Over hele verden er samvirkeforetak viktige aktører i økonomisk og sosial utvikling. Samvirkeforetak brukes f eks ofte for å framskaffe goder som energi, vann, kreditt, omsorg og helse til grupper som faller utenfor tradisjonelle markedsløsninger. I år setter vi fokus på hvordan slike foretak kan møte klimaendringene gjennom konstruktive tiltak i daglig drift og ved videreutvikling av virksomheten. Tiltakene kan omfatte satsning på reduksjon av utslipp, valg av energiriktige løsninger i produksjon og distribusjon, fremme av investeringer i miljøriktig innovasjon og teknologisk utvikling og, ikke minst, opplæring av medlemmer og ansatte i klima- og miljøspørsmål, sier Jødahl.

Samvirkeforetak over hele verden bygger virksomheten på felles verdier og prinsipper, basert på retningslinjene for det som defineres som det første moderne samvirkeforetaket, et forbrukersamvirke etablert av vevere i Rochdale i England i 1844.

- Fordi kjernen i samvirke er økonomisk virksomhet med vekt på brukereie, brukerstyring og brukernytte, søker samvirkeforetak ikke bare å oppfylle medlemmenes økonomiske interesser, men også deres sosiale, kulturelle og miljømessige behov, på kort og lang sikt. Målet med International Co-operative Day er å skape bevissthet om samvirke som foretaksform og å fremme samvirkeformens idealer om økonomisk effektivitet og bærekraft, likhet og internasjonal solidaritet, sier Turid Jødahl i Samvirkesenteret.