Ny milepæl for CO2 fangst på Kårstø

Tirsdag ble det klart at tre av de tidligere fire kvalifiserte selskapene nå har signert kontrakter for å gjøre de tekniske forstudier (FEED-studier: Front End Engineering and Design) for det planlagte CO2 fangstanlegget på Kårstø.

Leverandører som leverer tilfredsstillende tekniske studier vil delta i konkurransen om kontrakt for bygging av CO2 fangstanlegg på Kårstø som skal forelegges Stortinget for beslutning i tredje kvartal 2009.

- Dette er en stor og viktig milepæl for prosjektet, understreker Bjørn Bergesen, kommersiell direktør i Gassnova.

- Det er svært gledelig at tre selskaper har signerte og er med videre i prosessen. Dette sikrer oss nødvendig bredde og det viser at CO2-fangstteknologi er en viktig satsing for store nasjonale og internasjonale selskaper.

De tre leverandørene som nå begynner arbeidet med tekniske forstudier er: Aker Clean Carbon og Aker Solutions fra Norge, Fluor Daniel Construction Company fra England/USA og Mitsubishi Heavy Industries, LTD. fra Japan. Det som i praksis vil skje nå er at selskapene vil bruke sine tidligere erfaringer fra bygde anlegg, samt resultater av studier og undersøkelser i laboratorium og pilotanlegg, til å foreslå tekniske løsninger for verdens største anlegg for fangst av CO2 fra røkgass. Deretter vil den eller de leverandørene som foreslår de beste løsningene totalt sett, få muligheten til å utarbeide et kommersielt tilbud og på den måten være med i den videre konkurransen om kontrakt for bygging av fangstanlegget.

- Vi vil til slutt sitte igjen med en leverandør høsten 2009, avslutter Bergesen.