Hvor går boligprisene?

I Norge blir det regnet nærmest som en menneskerett å eie sin egen bolig. Sparepengene går til å bygge opp redet. Dermed blir det naturlig nok mye fokus på boligprisene i vårt velstående land.

Etter mange år med en eventyrlig prisvekst har boligprisene nå hatt en negativ trend. Utviklingen følges med argusøyne og hver minste justering i prisene registreres. Dette analyseres så til alle mulige kanter. I løpet av det siste halvåret har det vært en selvforsterkende negativ kurve for boligprisene. De som kan regnes som eksperter innen området er uenige om hvor ferden går videre.

Enkelte er veldig negative og spår at boligprisene skal ned med opptil 30 prosent. Andre mener nedgangen er en mindre korreksjon i et tidligere overopphetet marked, og at vi får et nytt prishopp om kort tid.

Vi sitter naturligvis ikke med noe fasitsvar på hvor dette ender. Det gjør ingen. Mange ulike faktorer spiller inn. Men vi har liten tro på en vedvarende kraftig nedgang. Da må uforutsette finansielle kriser i det internasjonale markedet komme, fulgt av en hodeløs økning av rentene her hjemme. Da kan vi få panikklignende tilstander i boligmarkedet.

Faktum er at den norske økonomien tilsynelatende er meget sunn, og at det ikke er noen fare for en gjentakelse av spøkelset fra slutten av åtti- og begynnelsen av nittitallet. Det er mange steder stor tilflytting og innvandringen til landet øker. Alle må ha et sted å bo. Dessuten øker stadig kravet til komfort og mange velger å flytte ut av gamle og inn i nyere boliger.

Etter at boligbyggebremsene ble satt på bygger vi egentlig altfor få boliger i dag, spesielt på Østlandet hvor tilflyttingen er stor. Vi velger derfor å være forsiktige optimister, men da må Gjedrem og co. sørge for en fornuftig renteutvikling .