Per Helge

Rekordmange usolgte boliger bekymrer

Antall usolgte boliger på markedet er nå rekordhøyt, og det forventes ytterligere prisfall. SE VIDEO

Fakta om boligprisutviklingen

* Prisen på boliger falt 1 prosent fra mai til juni
* Prisen på boliger i juni var 2,7 prosent lavere enn i juni i fjor
* Det var rekordmange usolgte boliger på markedet i juni, hele 20.503 boliger
* Det ble solgt 5.981 boliger i juni i år, mot 6.392 i juni i fjor
* Salget av leiligheter har gått mest ned det siste året
* Rentebelastningen går fortsatt opp for førstegangsetablerere
* Det tok 25 dager i gjennomsnitt å få solgt en bolig i juni i år, mot 19 dager på samme tid i fjor

Prisene på boliger sank med 1 prosent fra mai til juni. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,3 prosent, viser Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk. Det som imidlertid bekymrer bransjen mest i disse dager, er det høye tallet på usolgte boliger som ligger ute på finn.no. 20.503 usolgte boliger i juni er et historisk høyt nivå, og vi må tilbake til mai 2003 for å finne sammenlignbare tall. Da tok det et halvt år å få beholdningen av usolgte boliger ned på et mer normalt nivå. Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er ikke sikker på om det vil gå like raskt denne gangen.

Prisene ned
- Det er ikke noen hyggelig utvikling at antallet usolgte boliger er såpass høyt. Det illustrerer at det er mye usikkerhet i markedet for tiden. Folk sitter på gjerdet og utsetter kjøpene fordi de tror at prisene vil falle ytterligere, sier Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Den stadig økende renten må også ta sin del av skylden for det trege boligmarkedet. Det gikk likevel litt raskere å selge en bolig i juni enn i mai i år - 25 dager i gjennomsnitt i juni, mot 30 dager i mai. Ek sier noe av årsaken til det er at det ikke var noen forstyrrende helligdager i juni og at det også ble lagt ut en del nye boliger i juni som ble raskt solgt.

Med et stort antall usolgte boliger i markedet, vil prisene presses naturlig ned, sier Ek, som mener det er stor sannsynlighet for at boligprisene vil synke ytterligere på kort sikt.

- Sannsynligheten er liten for at vi når de beste prisanslagene for dette året, sier Ek.

Renteutgiftene stiger
Statistikken viser at renteutgiftene som andel av inntekten fortsatt stiger. Det vil si at renteutgiftsandelen hittil i år i gjennomsnitt er 32 prosent for enslige førstegangsetablerere, 18 prosent for unge par og 11 prosent for etablerte par.

- For en enslig førstegangsetablerende er andelen nå på samme nivå som den var i perioden fra 1992 til 2002, påpeker direktør Finn Tveter i NEF.