Husbankrenten lavere enn styringsrenten

Selv om den flytende renten i Husbanken øker med 0,2 prosentpoeng til 5,7 prosent i dag, ligger den fortsatt 0,05 prosentpoeng under Norges banks styringsrente.

- Det er måten Husbankens renter fastsettes på som gjør at vi i perioder med renteoppgang har ekstra gunstige betingelser i forhold til markedet. Selv om rentene våre synker tilsvarende senere i perioder med rentenedgang, viser erfaringen at våre renter over tid ligger på et lavere nivå enn i det private markedet, sier forvaltningsdirektør Rune Robertsen i Husbanken.

Stor pågang for fastrente

Husbanken offentliggjør hver måned hvilke fastrenter som tilbys de tre neste månedene, mens det hvert kvartal gis informasjon om hva den flytende renten vil bli et kvartal fram i tid. Dette gir kundene mulighet til å se an renteutviklingen fram i tid når de skal vurdere om de skal binde renten eller ikke.

- Pågangen fra kunder som ønsker å binde renten har vært større enn vanlig de siste dagene. Det er tydelig at alt fokuset på økende rentenivå gjør at flere ønsker å sikre seg stabile og forutsigbare økonomiske rammer. At våre fastrenter for tre og fem års bindingstid økte med 0,3 prosentpoeng fra i dag bidro nok betydelig til den økte pågangen fram mot månedsskiftet, sier Robertsen.

Varsler fastrentehopp i september

De nye rentesatsene Husbanken offentliggjorde i dag viser at den flytende renten fortsetter den jevne stigningen, fra 5,5 prosent i andre kvartal til 5,7 prosent fra 1. juli og videre til 6,0 prosent fra 1. oktober. Rentene på fastrentelån endrer seg lite i august, men fra 1. september kommer det et betydelig hopp. Renten på tre års bindingstid øker med 0,6 prosentpoeng til 5,9 prosent, mens renten på fem års bindingstid øker med 0,5 prosentpoeng til 5,6 prosent.

- Husbanken vil ikke komme med anbefalinger om hvorvidt kunder bør velge fast eller flytende rente, men kunder som allerede vurderer å binde renten, bør absolutt bestemme seg før 1. september, sier Robertsen.

Kvalitet gir lån

Husbankens grunnlån skal fremme særskilte kvalitetskrav i oppføring av nye boliger, knyttet til universell utforming (tilgjengelighet for alle, godt inneklima) og miljø (redusert energibehov, materialbruk). Har boligprosjektene gode kvaliteter innenfor disse områdene, kan Husbanken gi lån på inntil 80 % av prosjektkostnadene eller salgsprisen.

Rentebetingelsene gjelder også startlån til vanskeligstilte på boligmarkedet, en ordning Husbanken og kommunene samarbeider om.

Slik beregnes rentene i Husbanken

Husbankens fastrente fastsettes hver måned og er knyttet til rentenivået på statsobligasjoner med 3 og 5 års gjenstående løpetid. Gjennomsnittlig noteringer over et tidsrom på en måned danner grunnlaget for Husbankens rente to måneder fram, slik at renten som tilbys fra 1. juli er basert på noteringene for april.

Flytende rente fastsettes hvert kvartal og beregnes på grunnlag av statens innlånsrente på lån med kort gjenværende løpetid (0-3 måneder). Gjennomsnittlig noteringer over et tidsrom på 3 måneder danner grunnlaget for Husbankens rente tre måneder fram, slik at noteringene fra januar til og med mars (1. kvartal) gir renten som tilbys fra 1. juli (3. kvartal).