Nesten bare menn som låner

Menn kjøper oftere bil, båt, motorsykkel og campingvogn med lånte penger enn kvinner. Gjeldsfrykten er ulikt fordelt mellom kjønnene, mener økonomiekspert.

 

- Hos oss er syv av ti kunder med billån menn, sier markedssjef Mette Kjærsund i Elcon Santander Consumer Bank,

Selskapet behandler drøyt 100 000 søknader om billån i året. I gjennomsnitt har søkerne 30 000 kroner i egenkapital til kjøpet, mens bilens prislapp er om lag 160 000 kroner.

- Snittalderen for disse lånekundene er rundt 35 år, sier Mette Kjærsund.

Båt og MC

Elcon Santanderer finansierer også mer enn 2000 båter og like mange motorsykler årlig. Her er kjønnsforskjellene enda større.

- Ni av ti som søker lån til disse formålene er menn, de fleste i alderen 31 til 50 år, sier Mette Kjærsund.

Geografisk er det Oslo og Bergen som topper listen over dem som låner til motorsykkel og dyre båter. Søknader om lån til caravan kommer fra alle kanter av landet.

- Her er særlig nordlendingene godt representert. De som låner til caravan er dessuten i gjennomsnitt noe eldre. Mange er i gruppen femti pluss, sier Mette Kjærsund i Elcon Santander.

Familiemønster

Tradisjonelt kjønnsrollemønster i familien er hovedforklaringen på forskjellene i låneopptak mellom menn og kvinner, ifølge økonomirådgiver og redaktør av nettmagasinet kommentar.no, Carsten O. Five.

- Det er fortsatt far som står for de store kapitalkrevende investeringene, mens mor handler mat og klær. I familier med to biler står gjerne den største og dyreste registrert på mannen, mens konas er mindre og billigere, sier Five.

Samboere som ikke er beskyttet av de reglene som gjelder ektefellers økonomi, bør være spesielt oppmerksom på slike ulikheter, mener han.

- Ellers kan de gå i den klassiske fella ved et eventuelt samlivsbrudd, uten å kunne dokumentere økonomiske rettigheter knyttet til dyre gjenstander som bil og båt, sier Five.

Han viser til at menn også uavhengig av sivil status er ivrigere til å låne enn kvinner.

- De er tradisjonelt mer villige til å sette seg i gjeld og tøyer nok strikken litt lenger. Dessuten er jo menn gjerne mer opptatt av å ha en bra bil som sender de rette signalene, sier Carsten O. Five.