Får fortsatt kredittsjekke leieboere

Personvernnemnda gir Utleiemegleren fortsatt rett til å kredittsjekke leieboere.

Datatilsynet vedtok tidligere i år at Utleiemegleren ikke lenger kunne kredittsjekke leietakere. Utleiemegleren klaget på vedtaket og har nå fått medhold av Personvernnemda.

- Vi forskutterer husleie for store beløp til boligutleiere, og da er vi avhengig av en viss sikkerhet, sier Cecilie Stjernløw i Utleiemegleren. Utleiemegleren forvalter rundt 5000 utleieboliger og er landets største utleiemegler.

Utleiere som ikke bruker et firma som Utleiemegleren, har ikke anledning til å sjekke om mulige leietakere har betalingsanmerkninger.

Konflikt-topp

- Mange leieboere har betalingsanmerkninger. Derfor er det nødvendig for oss å kunne sjekke leietakernes betalingsevne og betalingsvilje, sier Stjernløw.

Nesten alle konflikter mellom utleier og leieboer skyldes manglende betaling av husleie.

- De aller fleste saker vi behandler er misligholdte husleier, sier seksjonssjef Alexander Dey hos Namsfogden i Oslo til Newswire.

Cecilie Stjernløw i Utleiemegleren understreker at det ikke er slik at de som har negative anmerkninger ved kredittsjekk mister muligheten til å leie en leilighet.

- Kredittsjekk gir oss et bilde av leietakerens økonomi, og dersom en leieboer har betalingsanmerkninger kan det være aktuelt å øke depositumsbeløpet, sier hun.

En betalingsanmerking kommer som et resultat av en ubetalt regning som heller ikke er betalt ved inkasso og som derfor er sendt til rettslig inndrivning.

Gir trygghet

Utleiemegleren mener at kredittsjekk av aktuelle leieboere er et godt verktøy for å sikre at utleierne finner de riktige leietakerne, de som har evne og vilje til å bli boende lenge.

- Kredittsjekk skaper trygghet for utleier, sier Stjernløw.

Dette har også Personvernnemnda lagt vekt på i sin avgjørelse.

- Utleiemegleren foretar en kredittsjekk på vegne av utleier, slik at det ved vurdering av utleie kan tas hensyn til opplysninger om betalingsanmerkninger, svak økonomi eller en dårlig betalingshistorikk, heter det i begrunnelsen fra nemnda.