Etikk på dagsorden

19. juni signerte de tre formennene i NRF, VVP og NRL et sett med etiske retningslinjer for rørbransjen.

Samtidig ble brosjyren "8 bud for etikk og god samhandling i VA- og VVS-bransjen" lansert. Samarbeidet skal sikre at handlinger og kommunikasjon mellom aktørene i verdikjeden er redelig, etisk korrekt og lovlig.

De tre aktørene i VA-og VVS-bransjen har i fellesskap utarbeidet etiske retningslinjer for opptreden mellom partene og noen viktige prinsipper for markedsføring.

Det er to årsaker til dette. For det første har det norske lovverket fått skjerpede bestemmelser om korrupsjon og utilbørlig påvirkning som innebærer at det fra 2003 er straffbart å gi og motta utilbørlige ytelser - både i forhold til privat og offentlig ansatte og tillitsvalgte. Senere tids oppslag i media har satt sterk fokus på dette og bør følgelig iakttas i enda sterkere grad i bransjen enn tidligere, for derved å ikke ødelegge bransjens omdømme.

For det andre har det vært et ønske fra de aktuelle bransjeforeninger å kanalisere mer av bransjens midler til fellestiltak for å styrke kompetanse, rekruttering og bransjens omdømme - følgelig vil man skjerpe bruken av markedsføringsmidler til rent faglige arrangement samtidig som man har søkt å nedfelle noen fornuftige og rettferdige prinsipper rundt kostnadsfordeling vedrørende annonsering og markedsføring.

- Selv om mye av dette kan oppfattes som selvfølgeligheter, synes dagens praksis rundt "faglige arrangement" til tider å være så kreativ at noen grunnleggende retningslinjer er greie å ha på trykk, kommenterer Tor Backe, adm.dir i NRL.

- Bransjen må kunne akseptere at ikke alt blir som i gamle, gode dager. Markedspenger bør øremerkes kommunikasjon mot bransjens kunder og våre myndigheter. Dette er tiltak som tilsyvende og sist vil komme alle bransjens aktører til glede og nytte, avslutter Backe.