Nytt steg mot norsk EM-søknad

En norsk-svensk søknad om å arrangere fotball-EM i 2016 rykker stadig nærmere. Søndag ble enda et viktig steg tilbakelagt.

Da hadde Trond Giske og Knut Storberget et lunsjmøte i Wien med EM-direktør Martin Kallen og UEFAs kommersielle sjef Philippe Margraff, og stemningen etterpå var nærmest euforisk.

- Jeg har lyst til å si at jeg iallfall har betydelig mer entusiasme for en norsk-svensk søknad etter dette møtet, sa kultur- og kirkeminister Giske.
Han lot seg verken skremme av budskapet om at EM trolig utvides eller at kravet til stadionkapasitet kan bli økt til 35.000. For andre faktorer var entydig positive.

- Innen årets utgang må vi avgjøre om vi skal søke, men svaret begynner å utkrystallisere seg. Vi kommer nærmere og nærmere et ja, etter hvert som det ikke dukker opp motforestillinger, sa fotballpresident Sondre Kåfjord.

- Det er stor entusiasme i Sverige, og de har stort sett arenaene på plass. Det viktigste for oss er stadionkapasiteten. Vi trenger investeringspenger.
Giske mener det vil være «løsbart», uten å ville love penger ut over idrettsmidlene. Han pekte på at Ullevaal har en stor verdi som kan realiseres om en ny stor arena skal bygges i Oslo.

Godt budskap
- De to viktigste personene i EM-organisasjonen brukte to timer på oss finaledagen, og det viser at det er interesse fra UEFA. De orienterte om hva som skal til, når det gjelder kapasitet, infrastruktur, transport, fansoner og ikke minst sikkerhet. Budskapet var veldig positivt, sa Giske.

- De to største hindere for en søknad er sikkerhet og stadionkapasitet. Etterspørselen etter billetter kan aldri dekkes. Det er fansonene som legger til rette for at mange kan oppleve det, og de er viktigere enn å ha arenaer med plass til 70-80.000. Den kommersielle siden er også veldig sterk der. Det er et veldig godt budskap, sa Giske.

- Jeg har hatt et møte med østerriksk politi, og de hadde et gledelig budskap om at det har vært særdeles lite bråk. Det har vært 500 pågripelser, og de fleste ble løslatt tidlig. Flere steder har det vært roligere under EM enn det pleier å være, la justisminister Storberget til.

Også her får fansonene og familiepreget mye ære.
- Det har tatt fullstendig av. Det er framtiden, og det blir en vesentlig del av en eventuell søknad, sa Kåfjord.

Overskudd
I motsetning til en OL-søknad er det ikke i første rekke penger det står på.

- Det er ikke pengene som er utfordringen. Det er så store kommersielle inntekter at dette går med overskudd. Økonomisk er det lettere å arrangere EM enn OL, men infrastrukturen og å ta imot de besøkende kan være en større utfordring, mener Giske.

Han lar seg begeistre også av markedsføringsverdien et EM kan ha for Norge.

- En kamp man ser på TV kan for så vidt være spilt hvor som helst, men det blir dekning fra lagenes baser, og det blir hundretusener av besøkende. TV-overføringene kan ha begrenset verdi, men jeg tror reportasjene rundt og antall besøkende har enorm verdi, sa Giske.

Han fikk spørsmål om han heller ønsker en EM-søknad enn en OL-søknad.

- Jeg tror vi skal la OL-saken ligge nå, det er et stort lerret å bleke. Men de to søknadene utelukker ikke hverandre. Når det gjelder EM-søknad er jeg langt mer positiv etter i dag.