Mer butikk for havnene

Havnestyrene får drive mer butikk og slipper forskrifter og kontroll dersom statens forslag til endringer i havneloven blir vedtatt.

Havnesjefene kunne pustet lettet ut da fiskeri- og kystminister Helga Pedersen la fram forslaget fredag. Mange hadde nok fryktet at loven skulle åpne opp for at kommunene kunne forsyne seg av havnekassa og bruke pengene til andre formål, men det blir fremdeles ikke lov.

- Hovedregelen blir at havnekapitalen fremdeles skal brukes til havneformål og det oppfatter jeg at Kommune-Norge stiller seg bak, sier Pedersen til NTB.
Samtidig løsner ministeren kraftig opp i ordningene for pengeinnkreving. Med dagens system er alle kostnader for rederne fastsatt i et rigid system av vedtatte avgifter. Dette vil kystministeren ha vekk til fordel for et mer dynamisk prissystem som havnevesenet lokalt vil kunne bestemme.

- Dette ser lovende ut. Samtidig som tryggheten for de lokale havnene øker, blir det forenkling og mindre byråkrati, sier styreleder i Narvik havn, Odd G. Andreassen til NTB.