Amfi Eikunda

Amfi Eikunda

Eikunda

Sted: Egersund
Prosjekttype: Nybygg/rehab
Entreprisekostnad ex mva: 210 mill
Bruttoareal: 15.000 m2
Byggherre: Coop Eikunda og Coop økonom
Totalentreprenør: Skanska Norge
Tekniske fag: Skanska Tekniske Entrepriser
Arkitekt: Kristiansen & Selmer-Olsen
Rådgivere: RIB: Multiconsult = RIAku: Multiconsult = RIBr: Multiconsult
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Ingeniørservice = Grunnarbeider: Bertelsen & Garpestad = Betongelementer: Block Berge Bygg = Stålmontasje: Varhaug Bygg & Montasje = Tømmer, himling i kjøpesenter: GHV = Tømmer/montering, leiligheter: Skanska = Taktekking: Icopal Tak = Glass- og aluminiumsarbeider: Hubro = Maler, leiligheter: Maleren Vikeså = Leverandør, flis: Norfloor = Flislegger: Smistad Mur og Bygg = Blikkenslager: Friestad & Leidland = VVS: J.Tollefsen = Ventilasjon, kjøpesenter: Agio = Ventilasjon, leiligheter: Gann Blikk = Elektro: Sønnico = Kjøling, kjøpesenter: AC Klima Energiteknikk = Sprinkling, kjøpesenter: Sig. Halvorsen = Brannisolering: Thermax = Heiser: Otis TKS Heis = Stillas: Bautas

 

Skanska Norge har bygget ut og rehabilitert kjøpesenteret Amfi Eikunda i Egersund sentrum.

Utbyggingen er på 15.000 kvadratmeter. Da er to nye bygg med leiligheter på taket av kjøpesenteret tatt med.

210 millioner

Skanska har bygget og kjøpesenteret, samt bygget to leilighetsbygg på taket av det. Deler av den eksisterende bygningsmassen er rehabilitert. Arbeidet er utført i totalentreprise. Entreprisekostnaden er 210 millioner kroner ex mva. Tiltakshaver er Coop Eikunda og Coop økonom. Arktekt har vært Kristiansen & Selmer-Olsen AS fra Flekkefjord. Byggearbeidene startet våren 2006 og fullføres i sommer.

Dårlig fjell

Rune Aarstad i Skanska Norge forteller at det er dårlig fjellkvalitet på tomten. - Vi hadde foretatt grunnboringer, men fjellet viste seg å være verre enn vi trodde. Under grunnarbeidet skled flere fjellblokker ut. Fjellet ble sikret med fjellsikring og spunting. En ny vei som går i bakkant av kjøpesenteret står på inntil 22 meter høye søyler. Den er i praksis bygget som ei bru.

Den nye delen av Eikunda er vinkelformet. Kjelleren er i plasstøpt betong. Både kjøpesenterdelen og leilighetsbyggene har bærende konstruksjon i prefabrikkert betong (søyler og hulldekker). I leilighetsbyggene er det tak av q-dekker. Fasadene på kjøpesenterdelen er i steni-plater og glass. På leilighetsbyggene er det royalimpregnert trekledning og hvit platekledning.

Amfi Eikunda åpnet 22. mai i år. Det har 26 butikker som senterleder Jarl Tengesdal antar vil omsette for opp mot 300 millioner kroner i et fullt driftsår. Tengesdal mener kjøpesenteret vil ha kunder fra området mellom Åna-Sira og Vigrestad. Amfi Eikunda har 150 parkeringsplasser under tak, samt en god del utenfor bygget.

34 leiligheter

I et toetasjers bygg og et treetasjers bygg på taket av kjøpesenteret er det til sammen 34 leiligheter. Leilighetene er fra 70 til 100 kvadratmeter. Årstad beskriver standarden som høy. Leilighetene ble solgt for gjennomsnittlig 34.000 kroner per kvadratmeter. Alle leilighetene har balkonger eller terrasser. Solforholdene er meget gode. Leilighetene har universell utforming. I parkeringsanlegget har hver leilighet en plass.

Kjøpesenteret varmes opp av overskuddsvarme fra kjølingen i butikkene. Leilighetene har elektrisk oppvarming. Senteret har allmenbelysning og noe supplerende belysning som skal gi følelse av dagslys. En stor lysgård bidrar også til belysningen. I kjøpesenteret er det balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Kjøpesenter er fullsprinklet. Under oppføringen og ombyggingen ble det praktisert rent bygg. For å unngå fuktskader i konstruksjonen ble det lagt på en byggetidstekking med en gang taket var på plass. Bygget ble også oppvarmet med gass. Under byggingen har sorteringsgraden for byggavfall vært på 76 prosent.

Aarstad sier at de største utfordringene i prosjektet var grunnforholdene og byggingen av Humlestadgaten i bakkant av kjøpesenteret. - Vi jobbet også en del med å få leietakerne til å bestille til rett tid. For oss har dette vært et lærerikt prosjekt. Vi har økt vår kompetanse på grunnforhold, materialvalg, leietakertilpasninger og tidsfrister.

Skjule stort bygg

Sivilarkitekt Rolv Selmer-Olsen i Kristiansen & Selmer-Olsen AS sier at hans største utfordring var å skjule et stort bygg i en liten by. - Det tror jeg vi har fått til. Den nye delen ligger mellom det eksisterende og fjellet i bakkant og er derfor lite synlig. En annen utfordring var grensesnittet mellom nytt og gammelt. Det er dels bygget inntil og dels bygget over i hverandre. Vi måtte derfor ha en , konstruksjonsgrensesone som tålte litt byggeplassavvik.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter