Studentsenteret Bergen

Studentsenteret Bergen

Sted: Bergen
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad inkl mva: 402 mill kroner
Bruttoareal: 11.700 kvm
Byggherre: Statsbygg
Byggeledelse: Opticonsult
Prosjekteringsgruppeleder: Lusparken Arkitekter
Arkitekt: Lusparken Arkitekter
Landskapsarkitekt: Multiconsult
Rådgivere: RIB: Myklebust - RIV: Sweco - RIE: Rambøll Norge - RIBr: Cowi
Entreprenører: Bygningsmessige arbeider: NCC Construction - Røranlegg: Teknisk Bureau Haugesund - Ventilasjon: Gunnar Karlsen - Elektro: Frøland & Ness - SD-anlegg: Johnson Controls Norden - Heisanlegg: Heis-Tek

Underentreprenører og leverandører: Tømmerarbeider: JH Nævdal Bygg - Påstøparbeider: Betonggulv - Branntetting: Bratex - Malerarbeider: Fasade og Interiørgruppen - Parkett: Format Gulv og Kjøkken - Glassarbeider: John Holvik - Naturstein: Naturstein - Låssystem Låsservice - Foldevegger: Miljøvegger - Fliselevering: Odin Flisesenter - Grunnarbeider: Rivenes & Sønner - Ståltrapper: Stadler Treppen - Stålplatetak: Lars Jønsson - Anleggsgartner: Svein Boasson - Rent bygg: Toma - Systeminnredning: Acusto - Stålkonsruksjoner: SKV Stene-Kjesbu-Vilster - Betongelementer: Spenncon - Tekkingsarbeider: Takarbeid - Dørleveranse: Vest-Wood Norge - Gulvlegging: Øystein Tvedt - Kjøkken: Karl B. Hauge - Fugemasse: Rescon Mapei - Leverandør faste innredeninger: Klubben

På Nygårdshøyden i Bergen er et nytt student-senter på 11.700 kvadratmeter tatt i bruk.

Bygget er tegnet av Lusparken Arkitekter og ført opp i delte entrepriser. NCC har utført de bygningsmessige arbeidene. Bygget er kostnadsregnet til 402 millioner kroner inkl mva. Statsbygg er byggherre, mens Studentsamskipnaden i Bergen skal bruke bygget.

Sentralrom
Studentsenteret ligger der det gamle studentsenteret fra 1971 lå, mellom Parkveien, Villaveien og Olav Ryes vei. Grunnen bestod av løsmasser.
Bygget har tre plan. Plan 1 inneholder hovedinngang, foaje, resepsjon, nedre del av bokhandel, svømmehall, idrettshall, garderober og styrketreningsrom. Plan 2 inneholder øvre del av bokhandel, studenttorg, studentdemokratiet, dans- og spinningsaler. Plan 3 inneholder kontorer for SiB, studentdemokratiet, karrieresenter, restaurant og kjøkken.

Hovedinngangspartiet er åpent og luftig og gir tilgang til et sentralt rom over tre plan som gir tilgang til alle funksjoner i bygget. Sentralrommet har inngang både fra uterommene ved Parkveien på østsiden og Villaveien på vestsiden av bygget. Inne i sentralrommet svever det et eggformet auditorium (naturlig nok kalt Egget) med 270 sitteplasser.

Plasstøpt betong
De fleste bærende konstruksjonene er i plasstøpt betong. Unntak er dekkene i andre og tredje plan, der det er brukt hulldekker. Betongkonstruksjonen i idrettshallen i det gamle studentsenteret er beholdt. Ellers er alt bygget nytt. Deler av bygget hviler på stålkjernepeler til fast fjell, ellers er det lagt betong rett på fjell. Alle yttervegger mot terreng er i plasstøpt betong, isolerte og fuktsikret med drensplater.

Svømmebassenget har dekke og vegger i plasstøpt vanntett betong, foret med en kasse i tre typer rustfritt syrefast stål. I himling og på vegger er det ubehandlede eikespiler.

Det er et buetak over deler av sentralrommet, med tre krumme takelementer. Resten av taket har folietekking. Fasadene består av hvit kalkstein, samt partier med farget puss og ferdigpatinert båndtekking av sink. Balkongene er i lakkert stål. I uteområdene er det brukt betongheller, naturstein og plasstøpt betong med skiferinnslag som belegg.

Egget har innvendig kledning med skråstilte perforerte glimmerlakkerte stålplater med akustiks demping bak. Utvendig er det dobbeltkrum kledning med gips og gipspuss. Dekket i Egget er i plasstøpt betong. Hele studentsenteret har universell utforming.

Vannbåren varme
Studentsenteret har vannbåren oppvarming, dels med radiatorer og dels med gulvvarme. Vannet oppvarmes i en elkjel med kapsitet på 1200 kW. Bygget er også koblet til universitetets fjernvarmenett. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. SD-anlegget styrer luft, varme, kulde og bassenganlegget.

Komplisert bygg
Prosjektleder Hans Økland i NCC Construction sier at NCCs største utfordring i det bygningsmessige arbeidet var de mange kompliserte løsningene i bygget. - Dette er et meget komplisert bygg med mange funksjoner. I tillegg var grunnforholdene krevende.

Sivilarkitekt Kjell Kristiansen i Lusparken Arkitekter forteller at hans utfordring som arkitekt var å skape et bygg som gled inn i et tett byområde uten å ruve for mye.

- Samtidig skulle det være et bygg med en klar identitet. En annen utfordring var at bygget har mange ulike funksjoner. Svømmehallen stilte også store krav. Gymnastikksalen fra det gamle studentsenteret er beholdt.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter