Øya Helsehus

Øya Helsehus

Sted: Øya, Trondheim
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: 362 mill kroner
BRA: 25.000 kvm
Byggherre: Trondheim Kommune
Totalentreprenør: NCC Construction
Teknisk koordinator: PTL
Arkitekt: Arstad Arkitekter og Narud-Stokke-Wiig
Landskapsarkitekt: Asplan Viak
Rådgivere: RIB, RIV, RIE, RIBr, RIAku og RIRiv: Cowi - RIGeo: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Rivning: Dokken - Grunnarbeider: Tverås Maskin og Transport - Spuntarbeider: Kynningsrud Fundamentering - Glidestøp sjakter: Interform - Betongelementer: Contiga og Elementpartner - Betongboring: SR Betongboring - Betongsaging: Promacon - Gulvstøp/tynnavretting: Hæhre Gulvstøp - Montering betongelementer og stål: Betongpartner - Leveranser stålkonstruksjoner: Contiga - Stål gangbruer: Trondheim Stål - Byggevarer, trelast: Gunnar T. Strøm - Smedarbeider: Byggmetall - Taktekking: Icopal Tak - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Glass: Darbud Ul - Fasadeplater: BA Glass & Fasade og Vink - Maler: MTG - Fliser: Flisfakta - Parkett: Parkettgruppen - Parkett, auditoriet: Parkettstudio Brehan - Naturstein: Naturstein-Senteret - Systemhimlinger/systemvegger: Moelven Nordia - Innredning: Byåsen Trevare - Foldevegger: Saxi Produkter - Kjøkkenutstyr: Metos og Rupro - Minikjøkken/garderober, sykehjem: Sigdal Kjøkken - Hjelpemidler: HandiCare - Blikkenslager: Mesterblikk - Sanitæranlegg: Union VVS - Luftbehandling: Hamstad - Elektro: Elektroeksperten og Orkdal Installasjon - AV: Fotophono - Fiberkabel: Eltel Networks - SD-anlegg: Johnson Controls - Lås og beslag: Beslag-Consult - Solavskjerming: Sun Midt-Norge - Porter: Autolift - Brannsikring: Thermax Midt-Norge - Dører: Daloc Norge - Balkonger: Støren Stål - Heiser: Schindler - Anleggsgartner: PAN Landskap - Avfallssug: YIT Buildings System og Envac Norge - Avfalls-håndtering: Veolia Miljø

På Øya i Trondheim har NCC Construction ført opp Øya Helsehus, som inneholder 96 sykehjemsrom og undervisningslokaler for sykepleierutdanning.

Øya Helsehus ligger tett opp til St Olavs hospital på Øya. Prosjektleder Stein Johnsen i NCC forteller at tomten var svakt skrånende og hadde fuktig leire i grunnen. - Derfor måtte vi støpe hel bunnplate under bygget.

25.000 kvadratmeter
Bygget er på 25.000 kvadratmeter og har sju etasjer over bakken og to under (for parkering og tekniske rom). Det har en entreprisekostnad på 362 millioner kroner ex mva. Tiltakshaver er Trondheim kommune. Bygget er tegnet av Arstad Arkitekter og Narud Stokke Wiig. NCC har ført det opp i totalentreprise. Byggestart var i juni i 2006, og bygget stod ferdig i mai i år.

Det rommer et sykehjem på 7.000 kvadratmeter, undervisningslokaler og kontorer på 13.500 kvadratmeter og 3.500 kvadratmeter offentlig parkering. Både Høyskolen i Sør-Trøndelag (HIST) og Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU skal bruke undervisningslokalene. I tillegg er det et stort legesenter i bygget.

I sykehjemmet er det 96 rom med plass til 192 pasienter. Det skal brukes av transittpasienter som har vært til behandling på St Olavs hospital. Beboerne skal bo i små grupper med felles spise- og oppholdsrom som på vanlige sykehjem.

To hoveddeler
Bygget har to hoveddeler. Den største er et sterkt vinklet bygg med buet front, den andre et rektangulært bygg. Under byggene ligger det et parkeringsanlegg for biler og sykler. De to delene er bundet sammen med en gangbro. Hele bygget har god tilkomst for bevegelseshemmede personer. Dette gjelder også byggets takterrasser. Den ene takterrassen er ment brukt til opptrening av pasienter.

Kjelleren er i plasstøpt betong. Over bakken har bygget bærende konstruksjon i stål, bærende betong vegger og hulldekker som etasjeskillere. Takene er flate og har papptekking. På fasadene er det trekledning, tegl og fasadeglass. Innvendig er det gips og stålstendere. Inngangspartiet har mye trespiler på veggene, inspirert av det nye operabygget i Oslo. Det er ikke aktuelt å bygge mer på tomten senere.

Avansert bygg
Det ble praktisert rent bygg i byggeperioden. Det var også nøye kontroll for å unngå fukt i konstruksjonen. Bygget har vannbåren radiatoroppvarming basert på fjernvarme, med unntak av gulv i våtrom som har elektriske kabler. Ventilasjonen er balansert med varmegjenvinning. Bygget har bredbånd, AV-anlegg til 20 millioner kroner, SD-anlegg og er fullsprinklet. Det er god tilkomst for vedlikehold av det tekniske anlegget. Rent bygg, stor bruk av naturmaterialer, balansert ventilasjon og kjøling skal sikre et godt inneklima. Tegl i fasaden, harde overflater og gulv med hulkiler på mange rom skal bidra til et enkelt og effektivt vedlikehold. Stolene i auditoriene er festet på opptrinn for å gi lettere og raskere renhold. I parkeringsanlegget i kjelleren er det plass til 100 biler og 400 sykler.

Kort byggetid
Johnsen sier at de tre største utfordringene i byggingen var kort byggetid og kapasitet på prosjektering. Av spesielle løsninger i bygget trekker han frem fundamentering langt under grunnvannstand, noe som gjorde det nødvendig å belaste bunnplaten med pukk for å sikre at den ikke fløt opp. - Dette har vært et lærerikt prosjekt. Vi tar med oss kompetanse på bygging på kort tid til nye prosjekter.

Sivilarkitekt Johannes Eggen i Arstad Arkitekter sier at prosjektet hadde to store arkitektoniske utfordringer. - Den ene var å få et relativt omfattende program på en begrenset tomt. Den andre var at det var meget kort tid til prosjektering og bygging. For oss har det vært meget interessant å få være med å forme et transittsykehjem knyttet til et sykehus.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter