Drammensbadet

Drammensbadet

Drammensbadet
Sted: Drammen
Prosjekttype: Nybygg - badeanlegg
Totalkostnad: 326 mill kroner
BRA: 12.000 kvm
Byggherre: Drammen Eiendom KF
Prosjektledelse: Rambøll Norge
Totalentreprenør etter samspillmodell: Strøm Gundersen
Arkitekt: BFS Arkitekter
Rådgivere: RIB/RIG/RIBR: Prosjektutvikling Midt-Norge - RIV: VVS Norplan - RIE: ECT - RIAKU: Multiconsult, RIBY: Rambøll Norge
Underentreprenører og leverandører: Rivearbeider: PeWe Entreprenør - Grunnarbeider: Isachsen Entreprenør - Spunt og peling: Seierstad Pelemaskiner - Betongarbeider: POB Entreprenør - Prefab betongelementer: Loe Betongelementer - Bærende stål: A-L Stål - Ståltrapper/rekkverk: AL Teknikk / Pedersen Smie og Sveiseverksted - Taktekking: Icopal Tak - Blikkenslager: Buskerud Blikk & Sveis - Mur/puss/flisarbeider: Mjøndalen Mur og Puss - Gulvavretting og belegg: Industribelegg - Tømrer: Drammen Byggentreprenør - Dører og vinduer: P. M. Kummeneje - Lås og beslag: Møller Undall - Systemhimlinger: Isoteks Bygg - Glassarbeider: Fasadeconsult Aluminium - Malerarbeider: Kriab Måleri - Faste Innredninger: Klubben - Resepsjon: Haugland Miljøinnredninger - Branntetting: Vestfold Brannsikring - Rørlegger: NVS - Luftbehandling: Oslo Ventilasjon - Vannrenseteknikk: ABC Tech - Elektro: Moelven Elektro

Innbyggerne i Drammen får om kort tid overlevert en storslått gave av kommunen. Snart åpner landets flotteste badeanlegg på Marienlyst.

1. september er dagen det nye Drammensbadet åpner for allmuen. Da har det allerede vært gjennom en omfattende testperiode. Ingenting skal gå galt når publikum slippes løs på badeanlegget. Derfor har utbyggeren også satset på kvalitet gjennom hele byggeprosessen.
- Kvalitet har vært høyt prioritert hele veien. Det gjelder både valg av materialer, selve byggarbeidene og sist men ikke minst gjennom kontrollarbeidet. Prosjektet er kontrollert og godkjent på alle bauger og kanter, forteller avdelingsleder Kjell Ivar Brandsæter i Rambøll. Han har vært prosjektleder på vegne av byggherren Drammen Eiendom KF. Arkitektfirmaet BFS AS har tegnet bygget.
Utbygging av badeanlegg regnes for å være noe av det vanskeligste man kan sette i gang med. Miljøet går hardt utover byggematerialene, så det gjelder å velge riktige materialer og bruke dem riktig. Det aggressive miljøet har ødelagt mange flotte badehaller på relativt kort tid. Det ble lagt stor vekt på dette under prosjekteringen. Brandsæter og co ønsker selvsagt at det ikke skal skje, og sammen med prosjektleder Atle Møller i Strøm Gundersen har de gjort alt for å unngå skader.
- Arbeidene har gått veldig bra, og jeg er ikke urolig for at det aggressive miljøet skal skade konstruksjonen, forteller Møller.
Ved siden av det aggressive miljøet, er det flere utfordringer ved utbyggingen av et fullskala badeanlegg.

Mangfoldig

Badeanlegget innholder mange ulike aktiviteter. I tillegg til et vanlig 50-meters basseng har man muligheten til å dele bassenget i to, med en senkbar vegg. Dette gjør at bruken kan varieres. Det kan benyttes til konkurranser med sine internasjonale mål, eller som to mindre basseng. I tillegg har de et eget kursbasseng der vanndybden kan justeres fra 1,7 meter og opp til et par centimeter om det skulle være ønskelig. Hele basseng-bunnen kan ved et enkelt tastetrykk heves eller senkes. Det finnes også varmebasseng og barnebasseng. Ved bølgebassenget er det dampbadstu og boblebasseng. Ved kursbassenget er det boblebasseng.
I et badeanlegg skal det selvsagt også være sklier. I Drammen har de tre, en for de minste, en familiesklie og en fartssklie som gir et skikkelig magesug. De har også et en-meters stupebrett og stupetårn på tre og fem meter.
Badeanlegget overvåkes i sin helhet fra et rom over bassengene, i tilknytning til tribuneanlegget.

Spa-avdeling

Det er også investert stort i en egen spa-avdeling, med boblebadekar, damp-badstu, kaldkulp og tørr-badstu. Det legges opp til at man kan leie dette området av Drammensbadet, og arrangere lukkede arrangementer her.
Bygget er delt inn i to soner. En våtsone og en vanlig bygningsdel. I det vanlige bygget finnes det ved siden av kontorer og billettinngang et stort treningsrom og garderobeanlegg for både ute- og innebadet. Muligheten er derfor mange for innbyggerne i Drammen og omegn. Drammensbadet ligger på Marienlyst hvor det ferdes mye folk, så det er stort håp om mange besøkende allerede fra dag én. Kommunen håper at 330.000 personer vil besøke anlegget årlig.

Merkebygg

Det er arkitektfirmaet BFS Arkitekter AS som har gitt Drammensbadet sin form. Og hvilket bygg det er blitt. Badeanlegget er utformet som et stort hvelvet tak over et enkelt innglasset volum. Det inneholder et åpent badelandskap mot sør og et mer lukket element i tre etasjer mot nord. Det åpne badeanlegget får god kontakt med eksisterende utebad/park og annonserer byggets funksjon utad.
Fasaden i glass og kobber gjør at bygget er blitt et merkebygg i Drammen. Underetasjen er bygget i plasstøpt betong. Her finnes det en rekke tekniske
installasjoner, hvor Strøm Gundersen har hatt god hjelp av flere underentreprenører. Den bærende konstruksjonen er av stål og betongelementer.

Samspillprosjekt

Bygget har i sin helhet kostet 326 millioner kroner. Finansieringen står kommunen for med hjelp av blant annet tippemidler. Veien frem til at bygget nå står ferdig har bydd på utfordringer. Hele prosessen har tatt rundt ti år.
- Vi kom inn i prosjektet i 2001, etter å ha vunnet en anbudskonkurranse. Det ble arrangert en arkitektkonkurranse og utarbeidet et forprosjekt. Dette ble for dyrt for kommunen, og i løpet av noen år ble det sett på flere modeller som kunne senke kostnadene. Dette
førte ikke frem til noen god løsning, og etter en ny politisk behandling av prosjektet sommeren 2006, ble det fattet et vedtak om å legge mer penger på bordet, slik at man kunne bygge et bad som alle ønsker, forteller Brandsæter.
Strøm Gundersen vant anbudskonkurransen og har satt opp bygget i en samspillkontrakt basert på en totalentreprise. Kontrakten til Strøm Gundersen har en verdi på 277 millioner kroner. - Vi har jobbet etter en målsum, og vi ligger an til å komme under denne. Samarbeid med byggherre, ved Rambøll, og arkitekt har gått meget bra. Det har vært veldig liten uenighet og sluttresultatet er blitt meget bra, mener Møller. Brandsæter i Rambøll er enig.
- Anlegget er blitt flott og jeg er sikker på at innbyggerne vil ta godt imot resultatet, sier Brandsæter.

Utebassenget

Byggingen av det nye Drammensbadet har også inneholdt en oppgradering at utebassenget som ligger like bak Drammensbadet.

Tekst og foto: Arve Brekkhus


Flere prosjekter