NVS tjener penger som aldri før

NVS i Norge opplever kraftig resultatvekst. Siden 2004 er resultatet mangedoblet, mens omsetningen på sin side kun har økt med 26 prosent.

Årsaken er strammere organisasjon og bevisst fokus på kostnader og markedssegmenter, og selvsagt drahjelp av et godt marked.

I fjor var rene jubelåret for hele det svenske rørleggerkonsernet. Totalt passerte NVS for første gang 3 milliarder svenske kroner i omsetning, og resultatet ble også rekordartet - ikke minst i Norge. Aldri før har NVS omsatt for så mye, eller tjent så mye penger her til lands. Til slutt havnet resultatet etter finans på drøyt 56 millioner norske kroner. Det er en økning på 146 prosent fra 2006 og nesten en syvdobling fra 2005.

I samme tidsrom har det vært beskjeden omsetningsvekst. Fokuset har vært på effektiv produksjon, mer enn på ytterligere oppkjøp.


Gjennomførte tiltak
- Den siste virksomheten vi kjøpte var serviceavdelingen i Sarpsborg i 2004, mens Knut Nilsen i Sandefjord ble overtatt i år, sier administrerende direktør Stein Dahle i NVS, som har sitt hovedkontor i Drammen.

Han legger til at resultatveksten ikke har kommet av seg selv, men som en konsekvens av en rekke tiltak i organisasjonen.

- Etter at vi foretok en del oppkjøp fram til 2004, så vi at ikke alt fungerte like bra. Derfor besluttet vi å ta en konsolideringsperiode for å gjennomføre en del endringer, spesielt i Oslo og Sarpsborg. Vi slo sammen avdelinger, organiserte oss på en ny måte og gjorde noen endringer i de ulike avdelingsledelsene. Dessuten endret vi fokus i forhold til hvilke markedssegmenter vi skulle jobbe mot. Sist, men ikke minst kan vi takke innføringen av egenutviklet prosjektstyringssystem for betydelig effektivisering og store kostnadsbesparelser. Vår Prosjekthåndbok har gjort oss bedre i planleggingsfasen og gjort oss flinkere til å kreve betalt for det vi faktisk gjør. Vi har nå sterkt fokus på å gjøre ting riktig med en gang, slik at vi unngår fordyrende feilretting i ettertid, sier Dahle.

Nordiske Varme Sanitær har videre innført sin egen interne NVS-standard for materialkvaliteter og produkter. Det betyr mer effektive innkjøp og en kvalitetshøyning på flere områder, til beste for både NVS og oppdragsgiverne.

God ordrereserve
NVS' resultatgrad i fjor var oppsiktsvekkende god. For å bruke de sammenlignbare Ebitda-tallene (driftsresultat før normale avskrivninger og nedskrivninger, samt goodwillavskrivninger) ligger det på 9,3 prosent, noe som er langt over hva som er vanlig for store bedrifter i bransjen. Likevel; målet i år er like ambisiøst som i fjor, og hittil ser det ut til at det skal kunne nås. Etter årets fem første måneder har NVS samme gode resultat som på samme tid i 2007. Samtidig er ordrereserven på 413 millioner kroner, og optimismen er stor for overskuelig fremtid.