Høy prisstigning kan gi ny renteøkning til høsten

Høy prisstigning og utsikter til enda høyere priser var Norges Banks begrunnelse for å sette opp styringsrenta. Enda en ny renteøkning kan komme til høsten.

Norges Bank satte onsdag opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 5,75 prosent. Det er den 16. renteøkningen siden styringsrenta var på bunnen i 2004 og 2005 da den var nede på 1,75 prosent.

- Prisveksten har vært litt høyere enn ventet, og det er utsikter til at inflasjonen tiltar videre. Vi legger vekt på at den økte prisstigningen ikke skal få feste seg. Derfor er det riktig å øke renten nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.
Norges Bank har som mål å styre pengepolitikken mot en inflasjon på 2,5 prosent årlig, og inflasjonen ligger nå noe over dette.

Ny fase
- Selv om den økonomiske veksten avtar både hjemme og ute, vil det fortsatt være høy aktivitet i norsk økonomi en stund fremover. Arbeidsledigheten er på et historisk lavt nivå, inflasjonen tiltar og lønningene stiger mye, sier Jan F. Qvigstad.

Han legger til at den norske høykonjunkturen er på vei inn i en ny fase.

- Vi har lenge hatt lav inflasjon og høy vekst. Nå ser det ut som vi får noe høyere inflasjon og lavere vekst, sier Qvigstad.

Analysen i Pengepolitisk rapport tyder på at rentene blir liggende på dagens nivå eller kanskje noe høyere det nærmeste året. Det er 50 prosent sjanse for at det kommer enda en renteøkning til høsten, slik at styringsrenta vil komme opp i 6 prosent.

- I forkant
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Glitnir sier at inflasjonspresset kommer som følge av høy lønns- og prisvekst på norskproduserte varer og tjenester, samtidig som prisene på importerte varer er i ferd med å stige. Hun mener at det er riktig av Norges Bank å heve renta for å dempe inflasjonspresset.

- Det er jo forventningene som er viktige for Norges Bank, og folk forventer en stadig høyere prisstigning og høyere lønnsvekst. Det er en mekanisme som Norges Bank ønsker å bryte, sier Holvik til NTB.

Hun mener at Norges Bank er bekymret for inflasjonen og trekker en parallell til 1970 og -80-tallet, da vi forrige gang hadde en virkelig høy inflasjon og rekordhøye renter.

- For å unngå problemene vi hadde da, så er det viktig å være føre var og sette opp rentene nå i stedet for å vente og se om inflasjonen blir så høy som på 1970- og -80-tallet, sier Holvik.

- La renta stå i ro
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities ventet at Norges Bank skulle øke renten, men han anbefalte at den ble holdt stille.

- Aktiviteten i norsk økonomi dempes ganske fort. Jeg tror ikke vi har et alvorlig inflasjonsproblem når vi ser to-tre år fremover. Hva inflasjonen er de neste månedene og kvartalene er det lite å gjøre med uansett, sier han til dn.no.