Sterk prisøkning på strøm i Sør-Norge

Prisen på strøm har steget kraftig i Sør-Norge den siste uka. Ved utgangen av uka som gikk var børsprisen kommet opp i 27 øre per kilowattime (kWh).

Økningen er på 10 øre/kWh bare i løpet av den siste uka.

Førstekonsulent Kjersti Dahl Viggen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forklarer den raske prisoppgangen med at produsentene har fått bedre kontroll med magasinene sine. Dermed er balansen mellom produksjon og etterspørsel bedre enn den har vært de siste ukene.

Likevel har Sør-Norge fortsatt den laveste strømprisen i Norden, ifølge NVE. Børsprisen på strøm i Midt- og Nord-Norge er til sammenligning 47 og 43 øre/kWh.

En markedspriskontrakt (spot) med et påslag på 1,9 øre ville i uka som gikk ha gitt en pris til sluttbrukere i Sør-Norge på 36,1 øre/kWh, som er en oppgang på 12,7 øre fra uka før. Tilsvarende kontrakt i Midt- og Nord-Norge ville ha gitt en sluttbrukerpris på 58,9 øre og 55,8 øre. Prisoppgangen i Midt-Norge var 1,1 øre og i Nord-Norge 0,4 øre.

1-års fastpriskontrakter ligger nå på 64,8 øre per kilowattime, som er opp 1 øre i løpet av den siste uka.

Hittil i år har det vær høy kraftproduksjon og stor netto eksport av strøm fra Norge. Nettoeksporten har vært på 5,2 terrawattimer (TWh) hittil i år. Det er 3,4 TWh mer enn nettoeksporten i fjor.