Studio 74

Studio 74

Studio 74
Sted: Sandakerveien 74, Oslo
Prosjekttype: 105 leiligheter i rehabilitert bygg. 27 leiligheter i ny boligblokk.
Entreprisekostnad ekskl. mva: Ca 114 millioner kroner
BRA: Over terreng rehab: 7680 kvm - Nybygg 2450 kvm
Under terreng rehab: 2780 kvm - Nybygg 830 kvm
Barnehage: Ca 780 kvm
Byggherre: Studio 74 AS
Totalentreprenør: OKK Entreprenør
Arkitekt: Halvorsen & Reine Arkitekter
Rådgivere: RIB: Proplan - RIV: Sweco Norge - Geoteknikk: Multiconsult - RIE: Memo Elektro - Brann: Neas Norsk Brannconsult,
Underentreprenører og leverandører: Spunt- og pelearbeider: Kynningsrud - Betongarbeider: OKK Betong - Prefab betongelementer: AB Färdigbetong, Norge - Betongbalkonger nybygg: UBAB Ulricehamns Betong - Tømrer: Nord Odal Veggmontasje - Tømrer nybygg: Ganlids Bygg - Fasade nybygg: Wägger - Fasade rehab bygg: Ole K. Karlsen Mur, Puss & Flis - Balkonger, rekkverk, spiraltrapp, boder, rehab bygg: Weland - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkenslageri - Taktekker: Hesselbergtak - Vinduer og balkongdør: NorDan - Inner lettvegger og himlinger: Noveta - Riving og miljøsanering: NKR Riving - Ytter- og innerdører: Diplomat Prosjekt - Grunnarbeider rehab: JK Entreprenør - Byggevarer: Optimera Proff

OKK Entreprenør har bygget om sitt tidligere hovedkontor i Sandakerveien 74 til 105 leiligheter. Den mørkerøde teglsteinsbygningen fra 1970-tallet fremstår nå i slemmet, hvit drakt. I bakgården har entreprenøren oppført et nybygg i matchede hvit puss.

- Byggene er bundet sammen ved hjelp av farger og materialbruk. Fargeskalaen er rolig og homogen. De gule og grønne glasselementene i balkongfrontene skal virke oppkvikkende, forteller sivilarkitekt Afrodyta Papadopulu, Halvorsen & Reine Arkitekter.

Stemte ikke

- Det var i det hele tatt en utfordring å prosjektere de 105 leiligheter i rehab-bygget, fordi tegningsgrunnlaget ikke stemte helt med virkeligheten. Vi oppdaget under byggingen at for eksempel veggene er flyttet opp til 20 cm.
En typisk etasje har stor variasjon av leilighetstyper fra 32 til 97 kvm. På grunn av større takhøyde - ca fire meter - er det i første etasje små, urbane leiligheter på 40-90 kvm. I de øvrige etasjene er leilighetsstørrelsene fra 32 til l00 kvm. Det er etablert en stor felles takterrasse.

I nyblokken er alle leilighetene på ca 85 kvm og to av dem med like store takterrasser.

Kunststykke

Hun forteller videre at midterste del av bygget opprinnelig hadde en kvadratisk planløsning med en liten lysgård kun i øverste etasje som skulle åpnes ytterligere. Entreprenøren skar seg inn i bygget og laget en åpning på 10 meter. Det var egentlig et byggeteknisk kunststykke, fordi man måtte skjære tvers gjennom bærende konstruksjoner. Det gikk bruer på tvers av bygget som stabiliserte konstruksjonen, og for å slippe lyset inn i atrium måtte de kutte og forsterke de resterende. De ble pakket inn i et karbonfibermateriale som forsterket betongdragere.

Det åpne atriet førte til etablering av tre nye fasader, bortsett fra i første etasje som ikke har noe atrium. Der holder en barnehage til, og sånt sett kunne man bruke hele arealet som det var. Atriet ble etablert oppå taket til første etasje, så man er litt over terreng og får et mer intimt rom. Lerketre i fasadene gjør det enda mer intimt, synes Papadopulu.

Innergulv ble yttergulv

Prosjektleder Torstein Fornes i OKK Entreprenør forteller at de måtte fjerne 1,5 meter på hver side av atriet på grunn av krav til lysinnfall. Det går nå en svalgang rundt hele atriet. Et gammel innergulv ble til yttergulv. - Vi måtte isolere svalgangene for å unngå kuldebro. Denne isolasjonen og påstøp i betong, gjorde at vi fikk sprang ned til leilighetene. Alle leilighetene ble foret opp fra 5 til 20 cm med et påføringsgulv fra svenske Granab. Et tradisjonelt påføringsgulv med plaststolper og et bæresystem i trevirke, sier han.
Han vedgår at det ble litt prosjektering underveis. Det var opprinnelig tenkt at det skulle lages en strukturhimling med en ruglet overflate, såkalt grenging, men beskaffenheten på overflaten var for dårlig med hull og sår. De valgte derfor å lekte ned med gipshimling.

I tillegg til å slemme fasadene hvite er de påforet innvendig med isolerte påforingsvegger. Alle de 800-900 vinduene er skiftet ut, med lydvinduer mot Sandakerveien og mot svalgangene.

Forskjellige byggemetoder

- På et rehabprosjekt dukker det stadig opp overraskelser som må håndteres der og da. Bæresystem, dekker, søyler, og bjelker og teglfasade er bevart. Bygget ble opprinnelig oppført i fire etasjer og bygget på to etasjer senere. De fire første etasjene er bygget med plasstøpte dekker og betongsøyler, mens de to øverste etasjene er oppført med hulldekker og stålsøyler, to forskjellige byggemetoder. Det måtte vi blant annet ta hensyn til ved innfesting av balkongene i hulldekkene. Statikere har beregnet innfestingsmetode og vi har tatt strekkprøver på boltene. Balkongene er festet med fasadesøyler og bolter inne i etasjeskillene (utkragede balkonger). Nybygget har betongbalkonger som er innstøpt i etasjeskille med isokorb som kuldebrobryter. Betongbalkongene er kjøpt prefabrikkert fra Sverige og ble montert samtidig med støp av plattendekkene, forklarer Fornes.

Hvit puss

Nybygget har fasader i hvitt pussystem, sparklet på hard isolasjon. Det er sibirsk lerk i inntrukket balkongvegg. 27 leiligheter er fordelt på seks etasjer, og parkeringskjelleren og bodareal henger sammen med parkeringskjeller i rehabilitert bygg med felles ut- og innkjøring.

Barnehage i drift

Barnehagen ble satt i drift før OKK var ferdig med arbeidene. - Da vi hadde behov for å komme inn på riggområdet og losse varer ved hovedinngangen til barnehagen, ble det etablert en midlertidig inngang fra gatesiden på et enkelt rampesystem. Det fungerte bra, og vi hadde en god dialog med Trygge Barnehager, sier Fornes.

Akerselva

Fra Sandakerveien har OKK etablert en gangsti og trapp ned til Lillogaten, der AF Bygg Oslo oppfører et boligbygg og skal videreføre gangstien ned til Akerselva bare noen minutter unna.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter