Skanska og Veidekke bygger Hamsunsenter

Skanska Norge utfører betong- og stålarbeider og Veidekke Entreprenør er innstilt på tømrer- og snekkerarbeidene for Hamsunsenteret i Hamarøy kommune.

Senteret skal åpnes på 150 årsdagen for Hamsuns fødsel 4. august neste år.

Den verdensberømte amerikanske arkitekten Steven Holl har tegnet senteret som består av to bygninger; et hovedbygg i seks etasjer og et auditorium i én etasje. Bygningene er forbundet med en underjordisk passasje og danner til sammen et inngangstun som kan benyttes til utendørs arrangementer. Hovedbygningen rommer, for uten store utstillingsarealer, resepsjon, kafé, butikk, garderober/wc og administrasjon. Auditoriet rommer en fleksibel scene som er dimensjonert til Riksteaterets turneer, kinodrift, konserter og festarrangementer.

Hovedbygget er organisert rundt en sentral heiskjerne, og den besøkende beveger seg i en spiralbevegelse nedover i bygningen, vekselvis gjennom et stort åpent rom som reiser seg i 5 etasjer, og flere, mindre, mer intime utstillingsrom.

Grunnflaten er på ca.210kvm. og det totale nettoarealet er 1.021kvm. Første etasje inneholder resepsjon, butikk og kafé. I denne etasjen vil man kunne innhente informasjon om utstillingen, arrangementer i Hamsunsenteret, og om alle Hamsunrelaterte aktiviteter på Hamarøy og i inn- og utland.I underetasjen ligger kontorer med fem kontorplasser, garderober, publikumstoaletter, og passasjen som forbinder hovedbygget til auditoriet. Alle utstillingsarealene ligger i andre til femte etasje og er utformet for å gi en variert og fleksibel utstilling. Interiøret er delvis skjermet for naturlig lys for å gi gode forhold til digitale utstillingsmedier. Det er plass til 220 publikum.