Steinlegger risikerer to års fengsel for menneskehandel

En irsk steinlegger-leder risikerer to års fengsel etter at han skal ha tvunget to britiske menn til å jobbe for seg i Norge.

Rettssaken mot den irske steinlegger-lederen er den første der straffelovens paragraf 224 om menneskehandel brukes på annet tvangsarbeid enn prostitusjon, skriver Aftenbladet.no.

De to britiske mennene skal ha blitt plukket opp på gata i England og sendt til Norge på falske pass for å legge stein og asfalt i innkjørsler på Nord-Jæren. Mennene vil i Jæren tingrett mandag vitne mot sin tidligere sjef, en 25 år gammel irsk statsborger.

- Folk skal vite at de ved å bruke håndverkertjenester av denne typen for å få en ny innkjørsel billigere, er med på å støtte menneskehandel og mishandling av ressurssvake personer, sier bistandsadvokat Verna Rege Nilssen til avisa.
Ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Rogaland var de to uten muligheter til å stikke av da det viste seg at arbeidsforholdene var som de var, med vold og trusler om å bli drept hvis de dro.

Strafferammen for grov menneskehandel er fengsel i 10 år. Aktor vil trolig legge ned påstand om at mannen dømmes til en fengselsstraff på mellom ett og to år.
Den irske steinlegger-lederen innrømmer at alt ved virksomheten i Norge ikke er gjort helt etter boka overfor norske skattemyndigheter, men 25-åringen nekter straffskyld for menneskehandel og tvangsarbeid. Han har sittet fengslet siden november.