Sykefraværet øker i bygg- og anleggsbransjen

Sykefraværet har økt svakt det siste året, men i bygg- og anleggsbransjen har sykefraværet økt med 5,1 prosent.

Sykefraværet basert på sykmeldinger lå på 6,2 prosent i første kvartal, en økning på 2,1 prosent på et år, viser tall fra Nav. Det totale sykefraværet endte på 7,4 prosent i første kvartal i 2008, mot 7,3 prosent i samme tidsrom i fjor.

- Sykefraværet holder seg stabilt til tross for et meget stramt arbeidsmarked, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.
Sykefraværet i første kvartal 2008 var om lag 3,7 prosent lavere enn første kvartal i 2004, det året da avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv ble inngått.
Flere i bygg og anlegg

Det legemeldte sykefraværet det siste året har økt i nesten alle næringer, men det er i bygge- og anleggsbransjen den største økningen har kommet. Sykefraværet økte med 5,1 prosent siste år, mens innenfor offentlig administrasjon økte sykefraværet med 4 prosent, viser tall fra Nav.

Nav peker også på at de siste månedenes tendens til større økning i fravær for de yngste aldersgruppene, ikke lenger fortsetter. Derimot er det hos kvinner i aldersgruppen 35 til 39 år det er den største økningen, med en økning på 6,2 prosent fra i fjor.

Delvis sykmeldt

Nesten to av ti er delvis sykmeldt, tall fra Nav viser at andelen av sykmeldte med delvis sykmelding er på 18,3 prosent.

- Det er ofte mulig å være i arbeid på tross av sykdom, hvis arbeidet blir tilrettelagt. I fjor ble det gjort lovendringer som sikrer tettere oppfølging av sykmeldte. Fra høsten blir det innført en ny sykmeldingsblankett som legger til rette for enklere kommunikasjon mellom lege, arbeidsgiver og arbeidstaker, sier Saglie.

I løpet av det siste året økte fraværet i alle fylker unntatt Oslo, som hadde en nedgang på 2,7 prosent. Økningen var størst i Møre og Romsdal med 7,2 prosent og i Nord-Trøndelag med en økning på 6,9 prosent.