Fikk sparken for dårlig innsats etter jordskjelv

Kinesiske myndigheter sparker tolv tjenestemenn og politikere som skal ha skjøttet sine jobber dårlig etter jordskjelvet i mai.

 

Blant dem som har mistet jobben, er en sentral leder i byen Anyang i Henan-provinsen. Han anklages for å ha kjøpt inn nødhjelp med dårlig kvalitet.
Andre har misbrukt telt og andre varer som skulle deles ut til jordskjelvofrene, eller de har rett og slett jobbet for sakte.
Over 39 andre tjenestemenn er blitt straffet på andre måter, enten ved at de er blitt degradert eller ved at de har fått en merknad som gjør at de i framtiden får problemer med å bli forfremmet.

Tusen klager
Anklagene er basert på klager fra over 1.000 mennesker, opplyste tilsynsminister Ma Wen, som leder det nasjonale arbeidet mot korrupsjon, på en pressekonferanse i Beijing mandag.
Hun lovet at myndighetene også vil granske påstandene om korrupsjon i forbindelse med byggingen av skoler i katastrofeområdet. Flere av dem raste sammen under skjelvet 12. mai, noe som førte til at tusenvis av skolebarn omkom. Ministeren sa ingenting om når granskingen vil være ferdig.
Foreldre har reagert skarpt på at skolene var av så dårlig kvalitet. Flere av dem skal ha opplevd å bli trakassert og truet etter at de har klaget. Enkelte har også blitt fysisk hindret fra å uttale seg til medier, og i statlig presse blir saken knapt omtalt.

Stort problem
Kina har store problemer med korrupsjon, samtidig som den økonomiske utviklingen har skutt fart de siste årene. Det går knapt en uke mellom hver gang statlig fjernsyn melder om en ny korrupsjonsskandale.
Problemet er så stort at Kommunistpartiet mener det truer hele dets maktgrunnlag.
Det er imidlertid ikke avdekket noen stor korrupsjonsskandale i forbindelse med jordskjelvet, kun historier om at fordelingen av nødhjelpen har vært urettferdig.
Kina har planer om å kutte budsjettene i flere departementer for å kunne yte hjelp til millioner av mennesker som ble rammet av skjelvet.
Nesten 70.000 mennesker omkom i katastrofen.