Suksess for speeddating i bygg og anlegg

I løpet av et drøyt år har rundt 1200 ledere og nøkkelpersoner fra bygg-,
anleggs- og eiendomsbransjen deltatt på sju speeddatingdager i regi av Norsk Møteforum.

 

- Konseptet har tatt av etter bare ett år, konstaterer arrangementssjef Kristian Jakobsen.

Han forteller at over 600 bransjeaktører har vært med på Møteforum Bygg og anlegg så langt, et drøyt år etter at arrangementsserien først ble lansert i mai 2007.

- Dermed er utgangspunktet lagt for mange spennende samarbeid mellom bygg- og anleggsbedrifter, sier Kristian Jakobsen, arrangementssjef i Norsk Møteforum.

Første bransjetreff

Norsk Møteforum har siden 2004 stått bak over 70 Møteforum-arrangementer over hele landet. - Konseptet er hentet fra speeddating, med mange korte møter avholdt over én dag. Bare at det her ikke er rødmende søk etter kjærlighet som gjelder, men jakt på kunder, leverandører, samarbeidspartnere og nettverk, forteller Jakobsen.

- Etter å ha holdt på med Møteforum-arrangementer for det åpne bedriftsmarkedet i noen år, fikk vi sterke signaler fra bedrifter i bygg- og anleggsbransjen om at de ønsket en egen møtearena for sin bransje. Derfor lanserte vi Møteforum Bygg og anlegg i fjor, og hittil har vi hatt sju slike arrangementer, forteller Jakobsen. Til høsten avholdes Møteforum Bygg og anlegg i Tønsberg, Fredrikstad, Oslo og Trondheim.

Færre oppdrag

I fjor omsatte bygg- og anleggsbransjen i Norge for over 275 milliarder kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Mye tyder på at 2008-omsetningen kan bli lavere. Anleggsbransjen opplever å stå med ledig kapasitet, samtidig som tilgangen på nye boligprosjekter nå er nede på 2003-nivå.

- Bygg og anlegg står for svært mye verdiskapning over hele landet. Samtidig er dette en bransje som står foran store utfordringer, med færre nye prosjekter og dermed færre oppdrag, påpeker Kristian Jakobsen. I løpet av årets første kvartal ble det fullført 6946 bygg i Norge. Samtidig ble 6343 nye bygg påbegynt, ifølge SSB.

- I en tid der det settes i gang færre bygg- og anleggsprosjekter enn før, er det desto viktigere å ha en bred kontaktflate innad i bransjen. Da øker også tilgangen på nye oppdrag, uansett om man er en liten snekkerfabrikk eller en storleverandør av stålkonstruksjoner, sier Jakobsen

Oppdrag via allianser

Audun Lågøyr, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Byggenæringens Landsforbund, forteller at mens offentlige oppdrag settes ut på anbud, er det mange oppdrag i privat sektor som går via andre fora.

- Dette varierer mye. Noen aktører bruker anbud bevisst, mens andre satser på å bygge opp faste allianser og gode relasjoner mellom de ulike partene i kontraktskjeden, sier Lågøyr.

Han råder alle bygg- og anleggsbedrifter til å sjekke sine kontraktspartnere nøye, for eksempel gjennom bransjeverktøyet StartBANK.

- I perioder med høyt aktivitetsnivå er det ikke uvanlig at det etableres bedrifter som verken har økonomi eller kompetanse til å overleve. I tillegg kommer rene konkursryttere, som gjerne drar andre aktører med seg når de går overende, forteller Lågrøy, som legger til at det er sjelden seriøse bygg- og anleggsbedrifter går konkurs.